Vegetarische gerechten

Koken en eten daar gaat het hier om, lekker gezond en vers. Het is geen blog met speciale menu's, maar gewoon lekker eten.
Koken is leuk en het ontdekken dat je telkens anders kan koken is nog leuker.
Het is een avontuur om met kruiden en specerijen te koken.
kijken over de grens, ik hou ervan om verder te kijken en de maaltijden van 'onze buren' te proberen maar met de middelen uit mijn omgeving.
Veel groenten kruiden en fruit komen uit eigen tuin of van biologische tuinderijen.
Het is een uitdaging voor mij om een recept te maken wat bij mij past met de groenten en kruiden die voor handen zijn.

Veel plezier op mijn blog,

Alida.


What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

dinsdag 17 februari 2015

De geurige keuken, een knipoog naar India. "Aloo Gobi", Chapatti- Paratha.

De Indiaase keuken is een geurige kruidige keuken.
Heerlijk om deze gerechten klaar te maken, 
hieronder een groenten-curry met fijn gekruid brood en erbij de lekkere mangochutney van het volgende recept. 


Bloemkool en aardappelen: "Aloo Gobi"

 4 tot 6 personen.

ingrediënten;
2 theelepels geraspte gember
4 teentjes knoflook in stukjes.
1 eetlepel gemalen koriander
1/2 eet. kurkuma
1 kopje water
2 eetlepels ghee of  arachideolie 
1 grote groene peper in stukjes
1 theelepel komijnzaad
1 kleine bloemkool, in kleine roosjes,
2 winterwortelen in stukken,
2 uien in stukken.
1 grote aardappel geschild en gesneden in blokjes (ongeveer even groot als bloemkool)
zeezout
2 eetlepels vers gehakte koriander bladeren, om te garneren


Meng de gember, knoflook, koriander, kurkuma, en 1/2 kopje water in een kleine kom tot een eenvoudige natte masala.
Zet opzij.

Schenk de olie of de ghee in een grote pan, verwarm op middelhoog vuur, laat niet ‘roken’. 
Voeg de peper toe wacht 30 seconden, voeg de komijn-zaadjes toe en wacht tot ze springen.
Voeg de natte masala (voorzichtig, het zal ook sputteren). 
Kook het iets in duurt ongeveer 2 minuten.
Voeg de bloemkool , wortel, ui en aardappelen toe, roer en meng met de masala. 
Breng op smaak met zout en voeg als je een nattere curry wenst nog 1/2 kopje water toe.
Dek af en laat op een matig vuur 10 tot 15 minuten koken. 
Verwijder vervolgens het deksel, roer, en kook tot de bloemkool en aardappelen gaar zijn, ongeveer 5 minuten. 
Garneer naar wens met koriander en serveer.

Serveer het met geurig brood (zie recept verder op deze pagina) of chapatti-paratha en een rijke chutney wat rijst en een salade en er staat een vorstelijke maaltijd op tafel.

Gekruid brood. 'Paratha’

 'Paratha’ is een lekker brood gemaakt van meel en boter. 
Dit brood bevat meer kruiden en is daardoor anders dan de traditionele Paratha.

Kruidenbrood dit recept is naar een idee van het Indiaase brood.
Nodig: 500g. speltbloem, 
1th droge gist, 
300ml warm water, 
1 th zout, 
1pakje boter, 
1th garam masala, 
1th saffraan, 
1th koranderzaad, 1th komijnzaad.

Bereiden: Rooster het komijn en koriander-zaad in een droge koekenpan totdat de geur vrijkomt, direct het zaad op een bord laten afkoelen.
Maak een zetsel van het water en de gist, water max. 38 graden anders rijst de gist niet meer. 
Smelt op lage stand de boter en laat afkoelen.
Doe het meel in een grote kom, giet het gerezen gistmengsel in het midden, voeg het zout toe en de helft van de gekoelde gesmolten boter, (ghee). 
Roer door en kneed en besla de deegbal zodat het een mooi soepel deeg wordt zeker 10 minuten. Laat 30 minuten rijzen in de kom afgedekt met folie op een warme plaats.
Oven voorverwarmen op 220 graden.
Kneed het deeg weer door en verdeel het in 8 stukken, rol uit en maak hier een plakken van, leg op een bakblik met bakpapier. 
Meng in de achtergehouden boter (ghee) de kruiden (stamp de geroosterde zaden eerst fijn in een vijzel) en een beetje zout en bestrijk de broodjes hiermee. 
Weer laten rijzen afdekken met folie. 
Bestrijk de broodjes nogmaals met het botermengsel en bak ze hierna in de oven in 15-20 minuten gaar en lichtbruin. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten