Paneer.
Zelfgemaakte kaas.
Deze kaas is een traditioneel Indiase soort die je niet kan vervangen voor iets anders.
De delicate smaak en de eigenschap dat de kaas tijdens het bakken niet smelt is uniek.
Nodig voor 350 gram geperste paneer. 4 -6 personen.
3 ltr. volle melk
6 dl. yoghurt of 1/4 kopje citroensap
of 2 theel. citroenzuur of 6 dl zure wei van een vorige keer dat je paneer maakte.
Bereiden:
Breng de melk aan de kook in een hele grote pan zodat als de melk omhoog komt ze niet over kookt.
Zet ondertussen een vergiet boven een pan klaar met daarin een superschone dunne theedoek.
Als de melk omhoog komt roer er dan beetje bij beetje het gekozen zuur door.
Laat enkele minuten doorkoken, je ziet nu dat de vaste melkbestanddelen zich scheiden van de wei.
De vloeistof die over blijft (de wei) moet helder zijn, doe er nog wat zuur (stremsel) bij als dit niet het geval is.
Nadat de paneer zich volledig heeft gescheiden van de wei giet je de pan in het vergiet op de kaasdoek leeg.
Als de paneer stevig moet zijn om te kneden of in blokken te snijden
pers je de opgevangen kaas uit door een gewicht op de toegevouwen kaasdoek te zetten.
pers je de opgevangen kaas uit door een gewicht op de toegevouwen kaasdoek te zetten.
Als je de kaas wilt kruimelen moet deze zachter zijn dan pers je de wei er met de handen uit door de doek dicht te draaien.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten