Baklava.
Nodig: 400 g gemengde noten en 100 g amandelen
of naar keus pistachenoten fijngehakt,
5 eetlepels sesamzaad,
geraspte schil van biologische sinaasappels (een of twee) alleen het oranje raspen,
1 eetl. suiker, 1/2 eetlepel kaneel, ½ theelepel mixed Spice ( nootmuskaat, kruidnagel, koriander gember en piment),
250 g gesmolten boter,
pak filodeeg van 500 g.
Voor de siroop: 250 g suiker, 250 ml water 3 kruidnagelen, 3 eetlepels honing.
Werkwijze:
Meng de gemalen noten met de sinaasappelschil, de specerijen het sesamzaad en de suiker.
Open het pak deeg en leg er een in koud water gespoelde uitgewrongen schone theedoek over dan blijft het deeg beter hanteerbaar.
Neem een royale ovenschaal en bestrijk deze met gesmolten boter, beleg de schaal met een laag bladerdeeg en bestrijk dit met de boter.
Ga zo door met een paar lagen filodeeg (3 tot 5 vellen), telkens bestrijken met de boter.
Verdeel ongeveer een derde van het noten mengsel over het deeg.
Hierop weer een paar lagen filodeeg telkens bestrijken met de boter.
Ga zo door totdat de noten vulling en het deeg zijn gebruikt op drie of vier vellen na, dek hiermee de bovenkant af.
Snijd de taart in vierkanten in bestrijk nog royaal met de gesmolten boter en bak het gebak in een klein uur op ongeveer 130 graden.
Kijk af en toe of het niet te snel gaat en temper de temperatuur als dit wel zo is.
Maak ondertussen de siroop.
Doe het water en de suiker met de kruidnagelen en de honing in een steelpan en verwarm dit al roerend. Breng zachtjes aan de kook als alle suiker is opgelost stop dan met roeren en laat de siroop 15 minuten op lage warmtebron inkoken. Laat afkoelen.
Als het gebak klaar is haal het dan uit de oven en giet de suikersiroop eroverheen en laat afkoelen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten