Vegetarische gerechten

Koken en eten daar gaat het hier om, lekker gezond en vers. Het is geen blog met speciale menu's, maar gewoon lekker eten.
Koken is leuk en het ontdekken dat je telkens anders kan koken is nog leuker.
Het is een avontuur om met kruiden en specerijen te koken.
kijken over de grens, ik hou ervan om verder te kijken en de maaltijden van 'onze buren' te proberen maar met de middelen uit mijn omgeving.
Veel groenten kruiden en fruit komen uit eigen tuin of van biologische tuinderijen.
Het is een uitdaging voor mij om een recept te maken wat bij mij past met de groenten en kruiden die voor handen zijn.

Veel plezier op mijn blog,

Alida.


What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

maandag 2 maart 2015

Baklava.


Baklava.

Nodig: 400 g gemengde noten en 100 g amandelen 

of naar keus pistachenoten fijngehakt, 
5 eetlepels sesamzaad, 
geraspte schil van biologische sinaasappels (een of twee) alleen het oranje raspen, 
1 eetl. suiker, 1/2 eetlepel kaneel, ½ theelepel mixed Spice ( nootmuskaat, kruidnagel, koriander gember en piment), 
250 g gesmolten boter, 
pak filodeeg van 500 g.
Voor de siroop: 250 g suiker, 250 ml water 3 kruidnagelen, 3 eetlepels honing.


Werkwijze: 

Meng de gemalen noten met de sinaasappelschil, de specerijen het sesamzaad en de suiker. 
Open het pak deeg en leg er een in koud water gespoelde uitgewrongen schone theedoek over dan blijft het deeg beter hanteerbaar. 
Neem een royale ovenschaal en bestrijk deze met gesmolten boter, beleg de schaal met een laag bladerdeeg en bestrijk dit met de boter. 
Ga zo door met een paar lagen filodeeg (3 tot 5 vellen), telkens bestrijken met de boter. 
Verdeel ongeveer een derde van het noten mengsel over het deeg.
Hierop weer een paar lagen filodeeg telkens bestrijken met de boter.
Ga zo door totdat de noten vulling en het deeg zijn gebruikt op drie of vier vellen na, dek hiermee de bovenkant af. 

Snijd de taart in vierkanten in bestrijk nog royaal met de gesmolten boter en bak het gebak in een klein uur op ongeveer 130 graden. 
Kijk af en toe of het niet te snel gaat en temper de temperatuur als dit wel zo is.

Maak ondertussen de siroop. 

Doe het water en de suiker met de kruidnagelen en de honing in een steelpan en verwarm dit al roerend. Breng zachtjes aan de kook als alle suiker is opgelost stop dan met roeren en laat de siroop 15 minuten op lage warmtebron inkoken. Laat afkoelen.

Als het gebak klaar is haal het dan uit de oven en giet de suikersiroop eroverheen en laat afkoelen.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten