Magyar gombaleves.
Hongaarse champignonsoep met veel paprika.
Probeer voor deze heerlijke geurige soep de echte Hongaarse gedroogde en gerookte paprika te krijgen.
Een goede vervanger is de Spaanse paprika, de zon doet veel goed aan de smaak.
Nodig voor 10 personen,
Schenk de olie in een ruime pan. Voeg de ui toe en roerbak tot de ui een kleurtje heeft.
Voeg dan de knoflook en paprikapoeder erbij, goed roeren zodat de paprika oplost in de olie, dan de champignons erbij.
- 1/4 ltr olijfolie
- 700 gr rode uien, fijngesneden
- 1 kg kastanje-champignons, schoongemaakt en in plakjes,
- een handje schoongemaakte knoflook tenen in plakjes
- 50 gr gerookte paprikapoeder, mild of heet
- 4 liter natriumarme groentebouillon
- 3 tomaten in stukken
- 2 wortelen in plakjes
- zwarte peper naar smaak
- evt. een snufje cayennepeper
- wat verse dille als garnering
- een paar eetlepels citroensap
- Een paar eetlepels bloem met wat water glad geroerd.
Schenk de olie in een ruime pan. Voeg de ui toe en roerbak tot de ui een kleurtje heeft.
Voeg dan de knoflook en paprikapoeder erbij, goed roeren zodat de paprika oplost in de olie, dan de champignons erbij.
Dek de pan af met een deksel. Laat de champignons zacht bakken en roer nu en dan.
Doe de bouillon en het sap van de citroen en de tomaten en wortelen erbij en roer dit goed door. Zet het deksel op de pan, kook nog 20 minuten door.
Draai het vuur laag en laat nog even zacht koken.
Maak een papje van de bloem met 2 el water en roer dit door de soep. laat nog een minuut of 5 koken terwijl je roert.
Proef en voeg naar smaak zwarte peper, cayenne peper of een klein beetje citroensap toe.
Serveer naar wens met een schep zure room en wat verse dille ( als het er is) ter garnering.
Doe de bouillon en het sap van de citroen en de tomaten en wortelen erbij en roer dit goed door. Zet het deksel op de pan, kook nog 20 minuten door.
Draai het vuur laag en laat nog even zacht koken.
Maak een papje van de bloem met 2 el water en roer dit door de soep. laat nog een minuut of 5 koken terwijl je roert.
Proef en voeg naar smaak zwarte peper, cayenne peper of een klein beetje citroensap toe.
Serveer naar wens met een schep zure room en wat verse dille ( als het er is) ter garnering.
Recept van Péter.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten