Vegetarische gerechten

Koken en eten daar gaat het hier om, lekker gezond en vers. Het is geen blog met speciale menu's, maar gewoon lekker eten.
Koken is leuk en het ontdekken dat je telkens anders kan koken is nog leuker.
Het is een avontuur om met kruiden en specerijen te koken.
kijken over de grens, ik hou ervan om verder te kijken en de maaltijden van 'onze buren' te proberen maar met de middelen uit mijn omgeving.
Veel groenten kruiden en fruit komen uit eigen tuin of van biologische tuinderijen.
Het is een uitdaging voor mij om een recept te maken wat bij mij past met de groenten en kruiden die voor handen zijn.

Veel plezier op mijn blog,

Alida.


What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

vrijdag 9 september 2016

Raapsteeltjes ovenschotel.

Raapsteeltjes ovenschotel.
bijgerecht voor 4 personen

± 400 gram raapstelen goed gewassen
2 kleine gele uien in ringen
scheutje olijfolie
1 eetlepel geurige kerry b.v. van 'Het Blauwe Huis'.

ovenschaal licht ingevet met olie
3 eieren losgeklopt met 100 ml. room
nootmuskaat, peper,
150 gr oude boerenkaas in blokjes

Verwarm de oven voor 180 graden.

Fruit de uien in een wokpan, voeg de kerry erbij
Voeg de raapsteeltjes erbij en laat deze zachtjes koken en slinken 
maar niet gaar laten worden.
Giet op een vergiet en hak de groenten grof op een snijplank.
Verdeel de groenten in de ovenschaal.
Klop de eieren los met de room, 
verdeel de kaas over de groente en bestrooi met peper en nootmuskaat
Schenk het roommengsel erover.
Bakken in de oven ± 20 minuten.

donderdag 18 augustus 2016

Spelt-penne met courgette en 3 kazen.

Spelt-penne met courgette en 3 kazen.
Voor 4 personen.
250 g spelt-penne of een andere penne die je lekker vindt.
2 eetl olijfolie,
2 rode uien gesnipperd,
2-4 courgettes de hoeveelheid hangt af van het gewicht,
6 tenen knoflook geplet,
naar keuze, kleine groene peper gesnipperd,
150 ml room,
75 gr brie in stukjes, 
50 g gorgonzola in stukjes,
50 g belegen boerenkaas geraspt,
tijm, basilicum, zout, zwarte peper, 

Bak de ui in olijfolie even aan, doe knoflook erbij,
de courgette en groene peper meebakken totdat hij hier en daar iets kleurt. 
Ondertussen de penne koken in ruim licht gezouten water. ± 8 minuten, op een zeef afgieten.
Schenk de room bij de groenten en laat zachtjes garen maar niet te zacht laten worden.
De room is nu bijna ingekookt. Doe de brie en gorgonzola erbij als deze kazen iets zachter worden de penne en de helft van de belegen kaas erbij doen. Niet meer koken. De kruiden erbij voegen. Omscheppen. 
Voorzichtig met zout ik doe er in plaats van zout wat gemalen peper bij. De kaas is al behoorlijk zout.
Opdienen op of met een salade en wat heerlijke olijven.




donderdag 11 augustus 2016

Lunch


Lunch.
Salade met geroosterde pompoenpitten.
Hummus, polenta met parmezaanse kaas uit de oven, geroosterde paprika in een marinade, gebakken rode uien.

Marinade voor 2-3 paprika's, 2 eetlepels goede olijfolie, 2 eetlepels Aceto Balsamico, 2 teentjes knoflook geperst, 2 eetlepels fijngehakte basilicum, mengen.

Uien: 3 rode uien schillen en de onderkant vast laten zitten deel de uien in 8 stukken. 
Meng 2 eetlepels olijfolie 2 eetlepels grove mosterd, 2 eetlepels rode wijnazijn en 2 eetlepels honing door elkaar en bestrijk hiermee de uienpartjes schenk de rest erbij. 
Doe alles in een ovenpan met deksel en laat 30 minuten op 200 graden in de oven garen, neem de deksel eraf en laat nog 15 minuten op 160 graden bakken.

Ondertussen de paprika's ook in de oven op een blik totdat deze zwart geblakerd zijn, laat afkoelen onder een theedoek. Hierna de velletjes eraf trekken en de paprika's in stukken snijden in de marinade leggen afgedekt in de koeling. 




zaterdag 30 juli 2016

Aardappelen

Boen de nieuwe aardappelen goed schoon en kook ze in de schil 13 minuten. Snij de aardappelen een keer in de lengt door.
Verhit een scheut zonnebloemolie in een bakpan voeg de aardappelen toe en bak ze mooi bruin. Voeg een tak gewassen rozemarijn toe en bak nog 5 minuten. Strooi naar smaak peper en zeezout over de aardappelen.
Serveer met salades en yoghurtsaus.

donderdag 28 juli 2016

Soep.



Soep.

Grote pan, een scheut olijfolie erin.
3 grote rode uien, even zacht bakken in de pan,
3-4 tenen knoflook,
5 biologische vleestomaten,
1 rode paprika,
kleine bos bleekselderij,
bosje selderij in stukjes gehakt,
150 gr. gewassen rode linzen,
Spaanse peper,
eetlepel Ras el Hanout,
3 ltr. water
naar smaak zout en vers gemalen zwarte peper

Eerst de uien zachtjes bakken dan de knoflook erbij en hierna alles behalve het zout en de peper in de pan koken ongeveer 40 minuten.
Pan laten afkoelen. Pureer met de staafmixer en voeg nu verse kruiden en eventueel zout en peper toe.
Warm serveren.

zondag 26 juni 2016

Midzomerfeest zoet gebak.

Midzomerfeest.








De recepten van de appel(rabarber)taart vind je in een eerder bericht.

Brownies.

Basisrecept, voor een grotere hoeveelheid verdubbelen. 
Nodig; 250 g noten, ik gebruik 200 g gemengde noten en 50 g cashewnoten. 
100 g goede chocolade met een gehalte van 75 %, 
200 g boter of plantaardige margarine, 
4 eieren losgeklopt, 
250 g rietsuiker, 
100 g speltbloem, 
1,5 theelepel bakpoeder, 
1,5 theelepel zout.

Maken: De oven op 170 graden zetten.
Hak de noten grof en schep ze op een bakplaat en rooster ze 6-7 minuten, niet langer want dan zijn ze niet meer eetbaar. 

De chocolade en de boter in een kom bovenop een pannetje water wat tegen de kook aan staat, laat samen smelten. 
Even dooreen kloppen tot een glad mengsel, af laten koelen. 
Klop de eieren los in een grote mengkom, doe de overige ingrediënten erbij en ook het chocolademengsel, goed doorroeren. 
Bakken ± 15 minuten, als je op het cakeje drukt moet het weer terugveren dan is het klaar. 
Let op het is plotseling klaar. De brownie moet in de kern wat plakkerig blijven dan is die het lekkerst.

dinsdag 14 juni 2016

Pompoen taart.

Een halve oranje pompoen
100ml room
150 gr Gorgonzola,
4 of 5 eetlepels kweeperenmoes,
een kruidenmengsel van komijn, pepervlokken, piment en zout
olijfolie
deeg;
200g spelt of tarwe of roggebloem,
100g boter
snuf zout,
water

Maak eerst de pompoen schoon en in stukken,
schud de kruiden erdoor met een paar lepels olie en wat zout en bak de pompoen ruim een half uur in de oven totdat ze iets gekleurd en gaar is.
Kneed een soepel korstdeeg en bak deze met een ‘blinde vulling’ op bakpapier 15 minuten voor, haal de blindvulling eraf prik met een vork gaatjes in de bodem en bak nog eens 5 minuten.
Doe nu de voorgebakken pompoen op de korstbodem,
verdeel de Gorgonzola in stukjes erover.
Schep hier en daar de kweeperenmoes erop.
Schenk de room en iets zout en zwarte peper over de taart.
Bakken ± 20 minuten op 180 graden.
Als de groentetaart klaar is laat hem dan 10 minuten staan voordat je hem aansnijdt.


zaterdag 4 juni 2016

Raapsteeltjestaart


Raapsteeltjestaart

Bodem van de taart:
200 g fijn volkorenspeltmeel
100 g koude boter in flokken
1 ei
snuf zout en iets water.
Kneed snel een soepel deeg en druk dit in een ingevette vorm.
Bak in een hete oven 10 minuten op 180 graden haal uit de oven en vul de bodem.

Vulling:
2 bosjes raapstelen goed gewassen.
Fruit een flinke ui in een scheutje olijfolie, blus af met een half glas witte wijn,
voeg er een fijngehakte knoflook 1 kleine Spaanse peper aan toe met de raapstelen. Voeg er 1 eetlepel geurige kerrie (van Het Blauwe Huis) bij.
Laat de groente kort slinken, zet apart.
Klop in een kom 2 eieren samen met 150 g zachte verse kaas en 100 g zure room.
Schep dit door de groente en doe er iets zout en peper over.
Verdeel in de voorgebakken taartbodem, bak 10 minuten op 150 graden strooi er een handje geraspte kaas over en bak nog 5 minuten.
Serveren met een frisse salade.


donderdag 5 mei 2016

Quinoa salade


Quinoa salade

4 pers.
200gr quinoa 
380 ml water
zout
1/2 rode paprika
12 grote groene olijven in plakjes
1 rode ui gesnipperd
2 teentjes knoflook
olijfolie,
citroensap
feta naar smaak
naar keus wat rozijnen of dadels in stukjes, 
bosje drieblad of spinazie
peper, koriander, zout,
Za’atar,
blauwe bloemen van hondsdraf


Was de quinoa in een fijne zeef en kook de quinoa in het water met iets zout in 15 min. gaar en laat koelen.
Meng met de opeenvolgende groenten en kruiden. Meng het citroensap en de olie erdoor en proef. 
Bewaar de Za’atar en de bloemen voor de topping.




dinsdag 3 mei 2016

Bonenballetjes


Bonenballetjes

ingrediënten voor ± 12 stuks,

1 rode ui, fijngehakt

scheutje olijfolie (3 - 4 eetlepels)

2 teentjes knoflook, kern verwijderen

± 400g bruine of kidneybonen, voorgekookt en afgespoeld (of uit blik)

ca. 80g havermout

 bosje platte peterselie, gehakt (ca. 25g)

1 ei, losgeklopt

eetlepel rode spaanse peper of sambal

zout en versgemalen zwarte peper

30g feta, verkruimeld

Maken;

Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op niet al te hoog vuur. Voeg de ui toe en bak al omscheppend tot ze zacht is, een minuut of 2,3, doe de knoflook erbij laat nog een minuut meebakken. Laat ze afkoelen. 
Pureer 3⁄4 deel van bonen in de keukenmachine bijna glad. Voeg de gebakken ui toe en voeg vervolgens de havermout, de peterselie, het eitje, de knoflook, wat feta en peper toe en pulseer tot het net gecombineerd is, schep de resterende bonen er nu ook door. 
Verdeel in porties en maak er met natte handen mooie balletjes of platte schijven van.

Laat een paar uur in de koelkast staan voor het bakken.

Bak de burgers in een koekenpan in weinig olijfolie en een paar kleine klontjes boter (bakken kan ook in zonnebloemolie) tot ze gaar zijn, ongeveer 2-3 minuten per kant. 

Serveren met brood en met een grote salade erbij.

maandag 18 april 2016

Mejadra, Mojardara of rijst met linzen en gefrituurde ui.



Rijst met linzen en gefrituurde uien.
Dit is een gerecht dat in een groot deel van de wereld gegeten wordt vanaf het Middellandse zeegebied en in de meeste Arabische keukens wordt het klaargemaakt. Mijn gezin er ook dol op. Het heet Mejadra of Mojardara.
Nodig:
4 grote uien in halve ringen
4 eetlepels speltbloem of tarwebloem
3 dl. zonnebloemolie
250 gr kleine groene linzen
2 eetl. olijfolie
200 g basmati rijst
2 eetlepels komijnzaad
1 eetlepel korianderzaad
1 th piment
2 th kurkuma
1 th kaneel
1 th chili vlokken
1 th zeezout
zwarte peper uit de molen
280 ml water
3 eetlepels cranberry’s
een paar dadels in stukjes
Bereiden;
Was de linzen en laat ze ongeveer 15-20 minuten koken (zonder zout) en giet ze af. Verhit de zonnebloemolie in een diepe pan.
Wentel de uiringen door de bloem waar je een paar draaien peper en wat zout door hebt gemengd, vermeng dit zodat de uien een meellaagje krijgen.
Frituur de uien in porties mooi bruin en knapperig. Schep op keukenpapier in een vergiet en bestrooi met nog iets zout.
Neem een grote bakpan en rooster de komijn en korianderzaden totdat ze gaan springen, giet op een bord. Plet de zaden in een vijzel.
Giet de olijfolie in de pan en alle specerijen behalve het zout en de peper.
Doe de rijst erbij en roer, laat even meebakken giet het water en de linzen erbij en kook maximaal 15 minuten.
Doe het zout en het fruit samen met een paar scheppen van de geroosterde uien bij de rijst schep om en proef.
Schep de rijst op een grote schaal en verdeel de rest van de gefrituurde uien erover. Maal er wat peper over en serveer met Cacik of Tzatziki.



woensdag 6 april 2016

Pizza met spelt.

Deeg:
300g speltbloem
1 th gist
1 th suiker
1 th zout
1 eetl. olijfolie
220 ml water
Doe alle ingredienten in de broodbak machine en stel de machine in op ‘Deeg”
dit programma duurt 45 minuten.

Ondertussen; kook 5 tomaten in stukjes met twee teentjes knoflook gaar en zeef dit als het sausje nog wat dun is kook het wat langer totdat het dik en lobbig is.
2 rode uien
1 rode paprika
2 teentjes knoflook geplet,
basilicum en tijm
hak een paar stukken oude kaas in blokjes, in dit gerecht is het geitenkaas.
100g feta.
zwarte peper

Beleg een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg op een met olie besprenkelt werkvlak uit op het formaat van het blik.
Vet de deegroller ook in met olijfolie.
Leg het deeg in de bakvorm, verdeel er de tomatensaus over en de paprika en uien.
Dan de knoflook en kruiden.
Hierover de kaas.
Bakken op 160 graden (hete lucht oven, anders op 180/200 graden)
totdat de pizza klaar is.

dinsdag 15 maart 2016

Spelt-haverkoekjes.



Spelt-haverkoekjes.


In dit recept een extra toevoeging namelijk de pit van een avocado.
De pit is gewassen en iets ingekerfd met een scherp mes, hierna 15 minuten in de oven, haal de harde schil eraf en hak de noot in kleine stukjes.

200 g speltvlokken
300 g havermeel
170 g boter of plantaardige vetten, zacht of op kamer temperatuur.
200 g rietsuiker
merg van vanillestokje
avocadopit,
1 ei
4 eetlepels water
theelepel zout
volle theelepel bakpoeder

Meng de boter met de suiker, klop het ei en de vanille erdoor met het water, klop luchtig.
Meng de andere droge ingredienten in een kom.
Meng dan alle ingredienten luchtig met elkaar.
Schep met twee lepels bergjes deeg op een blik met bakpapier, druk iets aan.
Bakken op 170 graden 15- 20 minuten.



Theedoek uit mijn handweverij; https://www.etsy.com/shop/weefatelieralida


Aubergine kaastortilla


Aubergine kaastortilla 

Dit recept is oorspronkelijk van Yotam Ottolenghi
ik heb het iets veranderd.
Voor 2 -3 personen.

Bodem:
200 g bloem
100 g koude boter in flokken
snuf zout en iets water.
Kneed snel een soepel deeg en rol deze uit tot een dunne plak ± 1/5 cm bedek daar de ingevette bakvormen mee. Hierop komt de steunvulling, bij voorbeeld gedroogde bonen op een bakpapiertje.

Bak in een hete oven 10 minuten op 180 graden haal uit de oven, verwijder de steunvulling.

Vulling:
1 aubergine,
5 tomaten kleine maat,
olijfolie,
150 ml slagroom
200g feta
2 eieren
peper, zout, oregano, za'atar.

 Snijd de aubergine in plakken, leg ze op bakpapier op een ovenplaat. Bestrijk ze met olie en strooi er wat zout en peper over, bak ±20 minuten in de oven op 170 graden.
Schuif onder in de oven een bakblik met wat water zodat de aubergine niet teveel uitdroogt. Klop het ei los met de slagroom en prak er de feta doorheen.
Als de aubergine licht gekleurd is haal ze uit de oven.
Verdeel de plakken aubergine in een ovenschaaltjes (op het deeg) en leg de parten tomaat er tussen.
Giet het ei-kaas mengsel over de groenten. Strooi oregano, en iets peper over.
Bak de groenten ongeveer 20 minuten in de oven of totdat het er gaar en mooi gebakken uitziet. Neem uit de oven en sprenkel er wat olie over en een snuf za’atar.
Serveer met een frisse salade


zondag 13 maart 2016

Paarse raapjes

Paarse raapjes.
Knolletjes in zachtpaars, ze zien er mooi uit, bij het schillen herken ik de geur van koolraap die vroeger werden gekweekt. De oude soort werd bleek-oranje van kleur tijdens het koken. Het is voor mij een uitdaging om smakelijke groenten te serveren met raapjes.

Recept voor twee personen:
1 ui gesnipperd
2 of 3 paarse raapjes geschild en in dunne plakjes,
1 prei in schuine ringen,
scheutje olijfolie of kokosolie,
peper, snufje zout,
1/2 beker zure room,
1 mozzarella kaasje,
oven op 180- 200 graden zetten.

Fruit de ui in olie, voeg de raapjes erbij en laat licht kleuren.
Doe alles in een ovenschaal samen met de prei, maal er zwartte peper over en een snufje zout. Schep de zure room erbij en verdeel de mozzarella erover.
Bakken ± 15 min. totdat het een mooie kleur heeft gekregen.
Op de foto samen met gebakken aardappelen.


zaterdag 5 maart 2016

Prei-spinazie soep


Soep, spinazie en prei.

500 g prei in ringen,
2 knoflook teentjes geplet,
150 g jonge verse spinazie,
scheutje olijfolie,
1 dessertlepel curcuma, 
1 th korianderzaad
1 th komijnzaad
2 dessert-lepels marmite
gemalen zwarte peper,
zure room.

Fruit de prei in de olie en voeg de knoflook en de koriander, komijn en curcuma toe. Dan de spinazie, even laten slinken en giet er ±1,2 ltr water erbij kort koken.
Pureer de soep doe de marmite erbij even doorroeren en serveer met een scheutje zure room en gemalen peper. Naar behoefte kan er wat zeezout bij gedaan worden.

zondag 14 februari 2016

Soep van Linzen Dupuis


Soep van linzen dupuis, in wording.

Het recept is simpel.

Van alle groenten hetzelfde gewicht, in dit recept schoongemaakt 300 gr. van elke groenten, ook van de linzen. 
Eerst de linzen wassen en in ruim water koken, de soeppan (halfvol water).
Voeg er geen zout of iets anders bij want dan worden de schilletjes van de linzen hard.
In een bakpan de uien even bakken in een royale scheut olijfolie. 
Alle groenten in kleine stukjes snijden, in de soeppan doen en rustig drie kwartier of iets langer laten koken.
Stamp met een aardappelstamper even in de pan, niet pureren maar een deel fijner maken dit geeft een beter resultaat.
Hierna op smaak brengen, b.v. met zout, kurkuma, peper en tuinkruiden.

Lekker met zuurdesembrood en knoflookboter.



woensdag 3 februari 2016

Wintersalades

Salade met wortel en rode kool.

Deze salade past bij rijst gerechten en ook heerlijk bij pasta.

Snij een halve rode kool heel dun, rasp er twee winterwortelen bij schep er twee eetlepels appelazijn en twee eetlepels olijfolie (extra vierge) door.
Rasp een half blokje Goela djawa (Toko) of een dessertlepel honing, meng met een sap van een halve citroen en twee eetlepels gesneden korianderblad samen met een kleine milde Spaanse peper. Roer door de groenten. 


Salade van twee soorten kool.


Salade van kool.



Voor 4 personen.

Kwart rode kool heel fijn gesneden, 
100g amandelen, 
kleine rode ui gesnipperd, 
de binnenste bladen van een groene of een spitskool heel fijn gesneden, granaatappelpitten, 
sap van een rode sinaasappel, 
mosterd, kruizemunt, zout peper, scheutje olijfolie, balsamieke azijn, 
2 handperen geschild en in partjes.

Begin met het roosteren van de amandelen, droge pan op lage warmtebron de amandelen omschudden totdat de geur vrijkomt en de noten iets donkerder worden niet langer!  
De noten op een bord schudden een scheutje vloeibare honing over de noten schenken en laten afkoelen.
De beide koolsoorten heel fijn snijden. 
Voor de saus een olijfolie mengen met wat balsamieke azijn en omscheppen. Erbij het sap uit de sinaasappel uitpersen, een lepel mosterd erdoor en eventueel wat zeezout schep de saus over de kool.

Verdeel de peren tussen door de kool en ook de kruizemunt, nu de granaatappelpitten erboven uit de doorgesneden vrucht kloppen.

Tot slot de amandelen verdelen over de salade.


woensdag 13 januari 2016

Soep en brood

Begin met de soep.


Soep, pompoen en kokosmelk.
Rooster een oranje pompoen in stukken met schil maar zonder de zaadlijsten omgeschud met olie en peper en zout in de oven. Duurt ruim een half uur op 180 graden.
Fruit ondertussen in de soeppan, twee rode gesnipperde uien en twee teentjes knoflook in de olijfolie. Voeg er naar smaak vers geraspte gember bij, en 1 th komijn en 2 th korianderzaad even tevoren geplet in de vijzel.
Doe hier 1.5 ltr  groentebouillon bij en laat even zacht koken.
Schep de voorgebakken pompoen in de soeppan en laat nog zeker een half uur zacht koken.
Pureer de soep en proef of er nog zout of peper bij moet.
Dien op met een scheut kokosmelk uit blik.

Broodjes gevuld met groenten.
Speltbloem, 
lepeltje bakpoeder,
snuf zout scheutje olie en water.
Vulling:
Aardappelen,
wortelen,
pastinaak,
knolselderij,
olie, ui en knoflook,
komijn koriander zout en peper
naar smaak sambal of Spaanse peper.

Kneed een soepel deeg en laat even rusten.

Ondertussen verder met de vulling, stoom of kook in een bodempje water ongeveer gelijke hoeveelheden van elk soort groenten en aardappelen, wortelen, aardappelen, knolselderij en pastinaken alles in kleine stukjes, stoom maar enkele minuten het is zo gaar.
Bak in een scheutje olie een ui met koriander, komijn en wat prei en hussel alles door elkaar.
Proef en doe er een lepel sambal een teen knoflook uit de pers en zout en peper naar smaak bij.
Verdeel het deeg in gelijke stukken Rol het elk stuk uit en leg de vulling erop. Bestrijk de randen met wat water en plak zo de deegflappen op elkaar. 
Op een bakblik bakken ik de oven totdat ze er mooi uit zien, ±25 minuten. 



woensdag 6 januari 2016

Pompoen quiche met pruimen en Blue Stilton.

Pompoen quiche.

Een halve merg- of flessenpompoen
200ml room
3 eetlepels maizena,
150 gr Bleu Stilton,
4 of 5 eetlepels ingekookte pruimen,
een kruidenmengsel van komijn, pepervlokken, piment, anijs en zout
olijfolie
deeg;
200g speltbloem,
100g boter
snuf zout,
water

Maak eerst de pompoen schoon en in kleine blokjes,
schud de kruiden erdoor met een paar lepels olie en wat zout en bak de pompoen ruim een half uur in de oven totdat ze iets gekleurd en gaar is.
Kneed een soepel korstdeeg en bak deze met een ‘blinde vulling’ op bakpapier 15 minuten voor, haal de blindvulling eraf prik met een vork gaatjes in de bodem en bak nog eens 10 minuten.
Doe nu de voorgebakken pompoen op de korstbodem,
verdeel de Blue Stilton in kruimels erover.
Schep hier en daar de pruimen erop.
Klop de room los met maizena en iets zout en zwarte peper, schenk dit over de quiche.
Bakken ± 30 minuten op 180 graden.
Als de groentetaart klaar is laat hem dan 10 minuten staan voordat je hem aansnijdt.