Bonenballetjes
ingrediĆ«nten voor ± 12 stuks,
1 rode ui, fijngehakt
scheutje olijfolie (3 - 4 eetlepels)
2 teentjes knoflook, kern verwijderen
± 400g bruine of kidneybonen, voorgekookt en afgespoeld (of uit blik)
ca. 80g havermout
bosje platte peterselie, gehakt (ca. 25g)
1 ei, losgeklopt
eetlepel rode spaanse peper of sambal
zout en versgemalen zwarte peper
30g feta, verkruimeld
Maken;
Verhit 1 eetlepel olijfolie in een grote koekenpan met anti-aanbaklaag op niet al te hoog vuur. Voeg de ui toe en bak al omscheppend tot ze zacht is, een minuut of 2,3, doe de knoflook erbij laat nog een minuut meebakken. Laat ze afkoelen.
Pureer 3⁄4 deel van bonen in de keukenmachine bijna glad. Voeg de gebakken ui toe en voeg vervolgens de havermout, de peterselie, het eitje, de knoflook, wat feta en peper toe en pulseer tot het net gecombineerd is, schep de resterende bonen er nu ook door.
Verdeel in porties en maak er met natte handen mooie balletjes of platte schijven van.
Laat een paar uur in de koelkast staan voor het bakken.
Bak de burgers in een koekenpan in weinig olijfolie en een paar kleine klontjes boter (bakken kan ook in zonnebloemolie) tot ze gaar zijn, ongeveer 2-3 minuten per kant. Pureer 3⁄4 deel van bonen in de keukenmachine bijna glad. Voeg de gebakken ui toe en voeg vervolgens de havermout, de peterselie, het eitje, de knoflook, wat feta en peper toe en pulseer tot het net gecombineerd is, schep de resterende bonen er nu ook door.
Verdeel in porties en maak er met natte handen mooie balletjes of platte schijven van.
Laat een paar uur in de koelkast staan voor het bakken.
Serveren met brood en met een grote salade erbij.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten