Vegetarische gerechten

Koken en eten daar gaat het hier om, lekker gezond en vers. Het is geen blog met speciale menu's, maar gewoon lekker eten.
Koken is leuk en het ontdekken dat je telkens anders kan koken is nog leuker.
Het is een avontuur om met kruiden en specerijen te koken.
kijken over de grens, ik hou ervan om verder te kijken en de maaltijden van 'onze buren' te proberen maar met de middelen uit mijn omgeving.
Veel groenten kruiden en fruit komen uit eigen tuin of van biologische tuinderijen.
Het is een uitdaging voor mij om een recept te maken wat bij mij past met de groenten en kruiden die voor handen zijn.

Veel plezier op mijn blog,

Alida.


What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

zondag 7 juni 2015

Rabarbertaart.

Rabarbertaart

Maak een taartbodem van 300g meel, 120g boter, twee eetlepels suiker, snufje zout, 1 ei en zo nodig iets water. Kneed snel en druk het deeg uit in een ingevette taartbodem.
Kook 4 of 5 stelen rabarber in stukken gesneden met een bodempje water net gaar.
Verdeel de rabarber over het deeg. Bestrooi met kaneel.
Maak in een kom een kruimelig deeg van plm. 100g meel een stukje boter en iets suiker, wrijf met je vingers het boter door het deeg zodat het op broodkruimels lijkt.
Verdeel dit over de rabarber.
Bak de taart in 50 minuten mooi bruin en gaar op 170 graden. Kijk nu en dan even en stel zonodig de temperatuur bij.

zaterdag 6 juni 2015

Asperge-rollo.


Asperge-rollo.

Pilaf van basmatierijst, rode ui en paddestoelenbouillon.
Gebakken groene asperges, samen met de pilaf en een losgeklopt ei
Opgerold in een basisdeeg, gebakken op 160 graden hete luchtoven.

Geserveerd met groene sla en een knoflook / yoghurtsaus.


Variatie:
Groene asperges, Pilaf met kastanje champignons.

2 personen.

Bosje groene asperges,
2 uien gesnipperd,
2 teentjes knoflook fijngehakt,
1/2 bakje kastanje champignons in stukjes,
eetlepel kruiden-bouillonpoeder,
200 g Basmati rijst
scheutje witte wijn,
olijfolie,
water ,
oregano,
peper, ( zout naar wens).
Geraspte oude kaas naar keus.

Was de asperges en breek het onderste stukje eraf, snijd een keer door.
Verhit in een grote platte pan een scheutje olijfolie en bak de onderste stukken van de asperges zachtjes, voeg na 5 minuten de toppen erbij en een scheutje water, doe een deksel op de pan en laat op lage stand zachtjes garen maar niet helemaal zacht Het is lekker als ze iets ‘al dente’ zijn. 
Ondertussen de uien fruiten in iets olie de knoflook en de paddestoelen toevoegen, kort bakken dan de rijst erbij totdat de korrels glanzen. Blussen met iets witte wijn of water.
Water en bouillon toevoegen en net gaar laten koken, roer af en toe. 
Strooi er oregano bij en de helft van de kaas. De rest van de kaas als garnering gebruiken.

Maal er royaal zwarte peper over en naar behoefte iets zeezout. Hoeft niet als de kaas zout is.


Basisdeeg:

Kneed met snelle hand een kruimelig deeg van 300 g volkorenmeel, 150 g boter in stukjes een snuf zout en een of twee lepels water.

Laat het deeg een uurtje in de koelkast rusten, rol het daarna langwerpig uit en verdeel de vulling aan het begin. Rol het deeg stevig om de vulling en bak op 160 graden ongeveer 30 minuten. Laat even rusten uit de oven en snijd er met een scherp mes mooie stukken van.

vrijdag 29 mei 2015

Verdure e insalate

 Verdure e insalate

Wist je dat je van bietjes een prachtige salade kunt maken? Samen met geitenkaas, rucola, geroosterde pompoenpitten maak je in een handomdraai een mooi voorgerecht in tricolore!

De dressing van witte balsamico met honing maken het helemaal af!

Echt een feestje om te zien en te proeven. Eenvoudig en mooi!


Ingrediënten

4 voorgekookte bietjes
4 kleine ronde zachte geitenkaasjes of een stuk van een rol of feta
4 x plukken rucola
2 eetlepels geroosterde pompoenpitten
4 eetlepels olijfolie koudgeperste
2 eetlepels witte balsamico azijn
scheutje honing
peper en zout

Bereiden;

Schil de bietjes en snij ze in dunne mooie ronde plakjes met de kaasschaaf of met een mandoline. Drapeer ze mooi in een rondje per bord.

Rooster de pompoenpitten en maak de dressing door de olie met de balsamico azijn en snufje zout en peper te mengen. 

Drapeer in het midden van het bord een handje vol rucola en voeg rondom op de bietjes wat stukjes geitenkaas. 

Druppel wat dressing rondom op de bietjes en ook wat op de rucola schenk er een straaltje honing over en garneer het geheel met wat pompoenpitten. 

Eet smakelijk!

woensdag 13 mei 2015

Groene asperges.

Groene asperges vers uit de tuin.
Bereiden: Breek zo nodig het onderste stukje af en was de asperges heel goed.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en bak de asperges beetgaar.
Strooi er iets zout en royaal zwarte peper over. 
Tot slot enkele mooie krullen van de oude parmezaanse kaas erover.


vrijdag 8 mei 2015

Wokken.


Wokken.

Begin met de tofu, snijd deze in stukken en laat in tamari met sambal marineren.
na een uur de tofu in een scheutje olie bakken. Zet weg.

Bak in een wok of diepe pan een paar uien in een flinke scheut olijfolie.
Doe er een paar wortelen en tenen knoflook bij, bak op heet vuur.
Strooi er 1 eetlepel geurige kerriepoeder bij 1 volle theelepel korianderzaad en 1th. kurkuma. 
Na een paar minuten een scheut water en een paprika met de gesneden paksoy stelen. Deksel erop en warmte minderen.
Na 10 minuten deksel eraf en het groen van de paksoy en koriander toevoegen, proef voeg zonodig wat zout toe. Voeg de tofu erbij.
Klaar!

Venkel met Rucola en Pilaf.

Voor twee personen.

Nodig voor de venkelschotel: 

Een ui, knoflook, olijfolie of boter, 2 venkelknollen, witte droge wijn, zout peper, stukje oud belegen boerenkaas.
Neem twee venkelknollen maak ze schoon, olijfolie of boter in de pan ui en knoflook even licht bakken, doe de venkel erbij kort bakken blussen met een klein glas witte wijn. Neem van het vuur. Strooi er iets zout over en zwarte peper, schep de groenten in een ovenschaal schenk er een half glas water bij, bestrooi met blokjes boerenkaas en zet ongeveer 20 min, in de oven.



De Pilaf is gemaakt met wat ik voor handen had, geen formeel recept.
Nodig: 150 g Basmatie-rijst, 
klontje boter en een eetlepel olijfolie, 
2 uien knoflook, 

100 ml wijn, 
300m l water met kruidenbouillonblokje, 
handvol sperzieboontjes of peultjes, 
platte peterselie, 
Pardano-kaas, 
zwarte peper.
Olie en boter samen in de pan, de ui erbij zachtjes bakken dan de knoflook even en direct hierna de rijst totdat de rijst iets doorzichtig wordt. 
Blussen met de wijn en de bouillon erbij doen. 
De boontjes ook direct toevoegen. 
Nu en dan even roeren zo'n 10 minuten, 
nu de peterselie erbij en opdienen, bestrooit met de gemalen peper en geraspte kaas.

Opdienen met de salade waar alleen wat knoflookolie over is gesprenkeld.

donderdag 7 mei 2015

Venkel uit de oven.

Venkel uit de oven.

Nodig;
200 g volkorenspeltmeel,
olijfolie,
water
snuf zout,
theelepel bakpoeder.

2 venkelknollen in vieren,
1 ui in ringen gesneden,
verse bolletje knoflook geplet en fijn gehakt,
boter,
tijm, peper en zout,
100 ml room
stukje kaas in blokjes.

Kneed een soepel deeg van het meel een scheutje olijfolie snuf zout het bakpoeder en wat water. Rol uit en bekleed een beboterde ovenschaal met het deeg.

Bak in een stukje roomboter de ui licht gekleurd, doe de knoflook erbij een paar tellen en verdeel het mengsel over de deegbodem.
Bak de stukken venkel in dezelfde pan, laat de venkel iets kleuren en licht garen, als de venkel hier en daar iets doorschijnend wordt van het vuur afnemen.
Verdeel de venkel over de ui/knoflook. De kaas blokjes erover, de kruiden en hierna de room.
Bakken op 160 graden ongeveer een half uur of totdat het deeg en de venkel er lekker uit ziet.


woensdag 6 mei 2015

Saus van kastanjechampignons.

Saus van kastanjechampignons.

250 g kastanjechampignons in plakjes
2 uien gesnipperd,
2 tenen knoflook fijn gehakt,
olijfolie,
stukje roomboter,
eetlepel goede kerrie (b.v. van Het Blauwe Huis)
water,
mespunt zout, 
zwarte peper uit de molen,
een paar eetlepels meel b.v. van kikkererwten,
verse kruiden zoals tijm, marjolein, bieslook en peterselie.

Smelt de boter samen met een scheut olijfolie doe de uien erbij en laat zachtjes bakken, voeg de paddestoelen en de knoflook toe. Doe de kerrie erbij. Roer nu en dan.
Als het vochtiger wordt giet dan in een keer de bloem of het kikkererwten-meel toe.
Roer flink als het begint te garen giet je er water bij. Blijf roeren tot het goed is opgenomen. 
Laat nog even zacht doorkoken, nu en dan roeren.
Proef en voeg zout en peper toe.
Vlak voor het serveren de verse fijngehakte kruiden toevoegen.


Deze saus maakt van een eenvoudige stamp van aardappelpuree met rauwe andijvie of spinazie een heerlijke maaltijd.
Je kan variëren door andere paddestoelen te nemen of andere bloem om te binden. 
Lekker met een rijsttafel en sperzieboontjes. Gebruik in dat geval ook ketjap of tamari in de saus en een Spaanse peper.

dinsdag 5 mei 2015

Groene asperges, Pilaf met kastanje champignons.



Groene asperges, Pilaf met kastanje champignons.

2 personen.

Bosje groene asperges,
2 uien gesnipperd,
2 teentjes knoflook fijngehakt,
1/2 bakje kastanje champignons in stukjes,
eetlepel kruiden-bouillonpoeder,
200 g Basmati rijst
scheutje witte wijn,
olijfolie,
water ,
oregano,
peper, ( zout naar wens).
Geraspte oude kaas naar keus.

Was de asperges en breek het onderste stukje eraf, snijd een keer door.
Verhit in een grote platte pan een scheutje olijfolie en bak de onderste stukken van de asperges zachtjes, 
voeg na 5 minuten de toppen erbij en een scheutje water, 
doe een deksel op de pan en laat op lage stand zachtjes garen maar niet helemaal gaar. Het is lekker als ze iets ‘al dente’ zijn. 

Ondertussen de uien fruiten in iets olie de knoflook en de paddestoelen toevoegen, kort bakken dan de rijst erbij totdat de korrels glanzen. 
Blussen met iets witte wijn.
Water en bouillon toevoegen en net gaar laten koken, roer af en toe. 
Strooi er oregano bij en de helft van de kaas. De rest van de kaas als garnering gebruiken.
Maal er royaal zwarte peper over en naar behoefte iets zeezout. Hoeft niet als de kaas zout is.

zondag 3 mei 2015

Bietensalade.

Gekookte bietjes met rucola (geiten-) feta en dikke yoghurt-knoflooksaus.
4-6 personen.

500 gr gekookte rode bietjes in plakjes,
bosje rucola,
150 ml dikke yoghurt,
olijfolie,
2 eetl. mayonaise,
mosterd, zwarte peper, zeezout,
twee of drie teentjes knoflook uitgeperst,
een stuk geiten- feta, 
citroensap,
een handje vol pompoenpitten licht geroosterd in een koekenpan.

Schenk een scheutje olijfolie en wat citroensap over de rucola en meng.
Verdeel de bietjes over een schaal leg de rucola in het midden.
Verkruimel de feta erover.

Yoghurt en een flinke schep mayonaise (het liefst zelfgemaakte) peper iets zeezout, lepeltje grove mosterd en geperste knoflook. De verhouding maak je op eigen smaak. Dit alles mengen. Erover of erbij serveren


Lekker is het om op het laatst wat geroosterde pompoenpitten over de salade te strooien.

maandag 27 april 2015

Aardappelpastei.

Aardappelpastei.

Kook voor 4-5 personen ruim een kilo aardappelen in licht gezouten water gaar, lekker voor deze schotel is een kruimige aardappelsoort.

Ondertussen bak je zachtjes in olijfolie 500 g uien in dunne ringen gesneden helemaal gaar.



Kneed met snelle hand een kruimelig deeg van 300 g volkorenmeel, 150 g koude boter in stukjes een snuf zout en een of twee lepels water.
Druk dit deeg uit in een met boter ruimhartig ingevette ovenschaal.


Meng de aardappelstukjes met de uien giet er 100ml melk bij, twee tenen uitgeperste knoflook, 100 g boter en 150 gram gerapte belegen kaas.
Strooi er peper en zout naar smaak over en verdeel de massa over het deeg.


Strooi er nog wat geraspte kaas overheen.


Bakken in de oven op 180 graden, ongeveer een half uur zodat de bovenkant mooi kleurt.


Serveer er een frisse koolsalade bij.



zondag 19 april 2015

Lasagne

Lasagne,
4 personen.

Nodig;
150g zelfgemaakte pasta van spelt door de pasta-maker op stand 6 gerold
( zie recept op deze pagina), gebruik de pastavellen ongekookt!
3 middelgrote gele uien, 
drie tenen knoflook, 
2 / 4 courgettes, 
8 ontvelde tomaten, 
2 rode zoete paprika’s, 
150g milde gorgonzola of 150g rijpe camembert, 
bekertje slagroom, 
eetlepel gedroogde italiaanse kruiden, 
scheutje balsamieke azijn.
peper, zout 
en een handje geraspte kaas, 
olijfolie.

Bak in een ruime koekenpan de gesneden uien even aan voeg de knoflook erbij en de courgette. 
Hierna de zoete paprika en de tomaten laat zachtjes koken, doe de kruiden, een scheutje donkere balsamieke azijn en iets zout erbij.

Vet een ovenschaal in met olijfolie en ga stapelen. 
Eerst een laagje groentesaus, dan pastavellen iets overlappend, 
weer groente erop pastavellen een dunnere laag groentesaus dan de gorgonzola of de camembert, hierover de rest van de groentesaus. 
Giet de slagroom erover zodat alles net onder staat, maal ruimhartig de zwarte peper erboven en als topper de geraspte kaas.

Bakken in een voorverwarmde oven op 160 graden in ruim een half uur.

Verse eierpasta.




Verse eierpasta.
Pasta maak je met de hand, het kneden duurt 15-20 minuten afhankelijk hoe handig je ermee bent. 

Ik gebruik een pasta machine om de deegflappen dunner uit te rollen. 
Er zitten verschillende rollers in waarmee je de pastavorm kan kiezen.
Het is even werk maar dan heb je ook fantastische pasta.

Omdat ik in mijn keuken gewoonlijk tarwevrij kook gebruik ik speltmeel. 
Dit is een ‘oud’ soort graan een voorloper van de huidige uitgeteelde tarwe.
Spelt is een iets lastiger meel om goed te verwerken maar de ervaring hiermee helpt.

Heel bijzonder is het om zeer fijn gehakte rozemarijn door het deeg te kneden!
Nodig; 
500 g speltbloem, 
zout, 
4 grote eieren en 6 eidooiers.

Meng de bloem met 1th zout en maak een kuittje in het midden. 
Meng de eieren en daarna een voor een de eidooiers door het meel als het te droog wordt een volgende dooier toevoegen. 
Kneden totdat het een mooi glanzend en soepel deeg is, vorm een bal, pak in gladfolie en leg een poosje in de koelkast.

Verdeel het deeg in 5 stukken en voer die een voor een door de pastamachine op de breedste stand. 
Gebruik wat rijstebloem tijdens het draaien van het deeg in de pastamaker.
Herhaal dit zo’n 10 keer. 
Haal het deeg 4 keer door andere standen steeds wat smaller. 

Als je het direct wilt gebruiken snijd je het in de vorm die je wilt en dek af met gladfolie.
Breng een grote pan 3ltr. met water en zout aan de kook en doe er een portie pasta in breng weer aan de kook. 
Verse pasta is in drie minuten gaar.
Roer even om plakken te voorkomen en laat in een vergiet uitlekken en scheutje olie toervoegen helpt tegen het plakken. Niet afspoelen!

Je kan de gesneden pasta ook drogen door de slierten over een stok te hangen. De kooktijd van gedroogde pasta is iets langer.

zaterdag 18 april 2015

Gevulde champignons.

Gevulde champignon. 
Fijn bijgerecht.
Koop grote champignons twee of drie per persoon.
Voor twee personen bak je een rode ui in een lepel olijfolie glazig, 

doe de in stukjes gesneden stelen van de paddestoelen erbij en een teen knoflook, zout en tijm laat rustig even garen. Blus af met een glas rode wijn. 
Leg de schoongemaakte hoeden van de paddestoelen omgekeerd in een ovenschaal, leg in elke champignon een blokje schapenkaas, giet de gebakken ui en stelen met de wijn erover en maal er peper over, 
bakken in 10 min. op 120 graden.
Met portabello's is dit ook een heerlijk gerecht, maak de vulling dan met goede rijpe camembert.

Giet een bodempje water in de ovenschaal zodat de portabello een beetje gaart. 
Eventueel wat gemalen broodkruimels erover en dan 20-30 minuten in de oven op 140 graden in de hete luchtoven anders op 150/160 graden).



donderdag 9 april 2015

Chinese kool


Chinese kool 
met 'glass-noodles' in de wok, gegarneerd met geroosterde cashewnoten. Glutenvrij. Glass-noodles worden meestal gemaakt van erwten-meel en mais of andere bonen. 

2 personen.

Een halve Chinese kool,
3 uien,
2 teentjes knoflook,
sesamolie of een andere geurige olie,
sambal oelek,
eetl. 5 kruidenpoeder,
stukje verse gember,
200 g glass-noodles,
100 g Shii-take,
ketjap asin,
50 g cashewnoten,
zout en peper.
Naar keus komkommer en sla.

Snijd smalle repen van de Chinese kool, 
fruit drie gesneden uien in sesamolie, 
voeg er twee in stukjes gesneden knoflook teentjes aan toe. 
Voeg er een handvol gesneden Shii-take paddestoelen aan toe en laat even meebakken. 
Voeg er een lepel sambal oelek bij en een lepel 5 kruidenpoeder.
Nu de gesneden kool erbij en een scheutje water.
Snijd een stukje gember fijn en doe het bij de groenten in de wok.
Ondertussen de '
glass-noodles' overgieten met kokend water 5 minuten laten staan, in een zeef gieten en onder de koude kraan afspoelen en laten uitlekken.

Als de groenten iets is geslonken kan de vermicellie erbij en op heet vuur omscheppend verwarmen. 
Zout en peper naar smaak erover malen.
Serveren met ketjap, geroosterde cashewnoten en komkommer of andere sla.





zaterdag 4 april 2015

Duivekater


Duivekater 

500 g. bloem
1/2 theelepel zout
100 gr witte basterdsuiker
25 gr gist
2 dl lauwwarme melk
50 gr (room-)boter
1/2 geraspte schil van halve citroen
1 losgeklopt ei 

Bereiden;

 De bloem met een 1/2 theelepel zout en de basterdsuiker goed mengen
Voeg daarna de gist en de lauwwarme melk toe onder goed roeren.
Voeg de boter toe en de citroenrasp en kneed flink, zodat het deeg lekker soepel wordt.
Laat het deeg in een kom onder een (thee)doek op een warme plaats een uur rijzen.
Kneed het deeg daarna nogmaals en maak er een vlecht van.
Bestrijk het brood met het losgeklopte ei voor de kleur en glans.
Plaats de Duivekater in het midden van een voorverwarmde oven (200-225°C) en bak het in ongeveer 30 minuten gaar en goudbruin


zondag 29 maart 2015

Moussaka

Moussaka.

Nodig;
1 bloemkool
2 aubergines
2 rode uien
3 of 4 teentjes knoflook,
5 tomaten
300 ml Griekse yoghurt
2 eieren
150 g Feta
olijfolie
zout, peper,
1 eetl. komijnzaad geplet,
1/2 eetl. kaneel,
1/2 eetl. piment, 
bosje platte peterselie.
100 g oude kaas geraspt

Bereiden:
Maak de groenten schoon en snijd de bloemkool in tweeën, haal de stronk eruit en de bloemkool in dikke plakken.
Snijd alle groenten in plakken, zet de aubergine bestrooid met zout een poosje in een vergiet weg.  
Sprenkel olijfolie op een groot bakblik. 
Spoel de aubergine-plakken onder de kraan af en dep ze droog. 
Verdeel de groenten ( behalve de tomaten) over het bakblik.
Bestrijk de groenten met olie en strooi er wat zout en peper over, bak in de oven op 180 graden tot het iets kleurt. 
Klop de eieren los vermeng ze met de Griekse yoghurt samen met de knoflook, specerijen en de verkruimelde feta.
Leg de bloemkool, aubergine en uien laag om laag in een grote ovenschaal verdeel de peterselie ertussen.
Als laatste de tomatenplakken erover. Schenk het yoghurtmengsel over de groenten en strooi de geraspte kaas erover.
Bakken in de oven op 180 graden ongeveer 40 minuten.

woensdag 25 maart 2015

Salade van kropsla, ei en asperges.

Salade van kropsla, ei en asperges.

Dit gerecht heb ik gemaakt naar aanleiding van een recept van Dick Soek.
In het boek 'Koken op het Hoge Land’ heeft hij een vegetarische salade gemaakt met schorseneren. 
Ik heb grote afkeer van deze groenten dus ik kies asperges voor deze salade.
En de kwarteleitjes die hij gebruikt zijn schattig vooral met Pasen maar ik heb ze niet. Dus dit recept is wel geïnspireerd door Dick Soek het gerecht met de schorseneren maar toch helemaal anders en met asperges!

Voorgerecht voor 4 personen.
  • 1 kropsla
  • 8 kleine eieren van de krielkippen
  • 1 bos Rucola
  • 2 eet geitenkwark
  • 3 eet mayonaise
  • 1 theel Groningse mosterd
  • boter
  • citroen
  • 8 asperges
  • peper uit de molen en zout

Voorbereiding; 
Was de kropsla en apart de rucola laat beide soorten sla uitlekken.
Kook de eieren 4 minuten en laat ze schrikken onder de koude kraan. 
Pel ze en snijd overlangs door.
Kook de asperges net gaar, duurt ± 4 minuten laat uitlekken, snijd ze in twee of drie stukken, leg er een klontje boter op.
Meng de kwark met de mayonaise en een theelepel Groningse mosterd.

Presentatie; 
Leg op ieder bord een paar mooie slabladeren vanuit het midden van de krop. Verdeel hierop de rucolasla. Besprenkel met wat citroensap.
Leg de asperges hierop en de halve eieren.
Eindig met een schep van de mayonaise-saus. 

Bestrooi met peper en zout.

Geef er dun gesneden geroosterd zuurdesembrood in stukjes bij.


dinsdag 24 maart 2015

Artisjokken met kastanjechampignons en Reblochon.

Artisjok. Voorgerecht of tussengerecht.

Artisjokbodem met kastanjechampignons en reblochon.
4 personen
4 grote artisjokken
400 gr kastanjechampignons
1 citroen
1 eetl olie
1 eetl boter
200 g reblochon (kaas uit de Franse Savoie)
zout en peper.



Voorbereiding,
Kook de artisjokken in ruim water met zout en citroensap (als je een biologische citroen gebruikt mag ook de uitgeperste citroen bij het kookvocht).
Kook dit een half uur. 
Controleer of de artisjok gaar is door met een smalle vork in de bodem te steken, als dit makkelijk gaat is hij gaar.
Snijd de champignons in plakjes. 
Snijd de reblochon in plakken van ± 50 gram.
Pluk de artisjokken en bewaar de mooie bladeren.
Verwijder de haren van de bodem en snijd deze bij tot een mooie ronde vorm.

Bereiden
Bak de kastanjechampignons in de olie met de boter tot ze net gaar zijn, breng op smaak met peper en zout.
Warm de bladeren ( 7 stuks per persoon) op in het bewaarde kookvocht.

Bedek een bakblik met bakpapier, plaats de artisjokbodems op het ovenblik.
Verdeel de gebakken champignons erover en leg daarop de plak reblochon, 50 gram per persoon.
Bak alles in een hete oven 5 tot 7 minuten totdat de reblochon begint te kleuren dan is het gerecht gereed.

Presentatie
Leg de gebakken artisjok midden op een bord en rangschik er de 7 warme artisjokbladeren omheen.
Serveer direct samen met wat volkorenbrood om de gesmolten kaas mee op te dippen.

Reblochon is afkomstig uit Haute-Savoi in Frankrijk.
Recept uit de keuken van Dick Soek.


Schenk er een witte kruidige wijn bij, een Tokay of Gewűrtztraminer of een Juhfark, Hongaarse wijn.



zaterdag 14 maart 2015

Bloemkool-wortel-gembertaart.

Bloemkool-wortel-gembertaart.


Een hele fijne groentetaart.




Nodig: 2 winterwortelen, halve bloemkool,
klein stukje verse gember heel fijn geraspt,
snuf nootmuskaat, twee snuffen vers gemalen zwarte peper.

Voor het deeg: 200g speltbloem. (andere bloemsoort kan ook)
1/2 th. gedroogde gist, scheutje olie, snufje zout, 210 ml. water.

Voor de vulling: ± 70 gr. jong belegen geitenkaas, 70 ml. slagroom.

Maken: 
Meng het meel met het gist/watermengsel voeg iets zout toe en een scheutje olijfolie. Kneed een soepel deeg laat even rusten. 
Bestrijk een ovenschaal met olie en druk het deeg erin. Prik een paar gaatjes in de bodem met een vork en bak de deegbodem 20 minuten in de oven op 160 graden voor. 

Ondertussen; maak de bloemkool en de wortelen schoon en snijd ze in stukken. 
Blancheer eerst de bloemkool twee minuten schep uit het water en blancheer hierna de wortelen 4 minuten, schep in een schaaltje (en bewaar het water voor een soep.)
Doe room in een steelpan en voeg de kaas er kleingesneden bij, roeren en zacht laten smelten. Doe de peper en de nootmuskaat bij de saus.

Verdeel de groenten op de voorgebakken deegbodem en ook de gember, schenk dan de kaassaus erover. 
Bakken in de oven ongeveer 20 minuten of totdat de taart er mooi lichtbruin is. 
Even laten staan voordat je hem serveert. Serveer met een frisse groene salade bij voorkeur rucola.