Vegetarische gerechten

Koken en eten daar gaat het hier om, lekker gezond en vers. Het is geen blog met speciale menu's, maar gewoon lekker eten.
Koken is leuk en het ontdekken dat je telkens anders kan koken is nog leuker.
Het is een avontuur om met kruiden en specerijen te koken.
kijken over de grens, ik hou ervan om verder te kijken en de maaltijden van 'onze buren' te proberen maar met de middelen uit mijn omgeving.
Veel groenten kruiden en fruit komen uit eigen tuin of van biologische tuinderijen.
Het is een uitdaging voor mij om een recept te maken wat bij mij past met de groenten en kruiden die voor handen zijn.

Veel plezier op mijn blog,

Alida.


What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

zondag 9 augustus 2015

Tarte tatin van Lesanka  (foto en taart, Lesanka)

Uientaart 'tarte tatin'. 

Alle ingrediƫnten zijn biologisch en hoeveelheden uit de losse pols.

-Ovenschaal, 

roomboter, 
veel (rode-) uien, 
tijm, 
knoflook, 
zout, 
peper, 
balsamico, 
snufje suiker.

-Deeg: 

Meel, roomboter, water, oude (geiten-) kaas: geraspt, zout, eventueel wat tijm. 

-Oven voorverwarmen

 (Ik gebruik een heteluchtoven op circa 200 graden).

-Ovenschaal/ovenvaste pan invetten, 


-uien halveren en op de platte kant in de schaal. 
Klein beetje suiker erover daardoor karameliseren de uien, sprenkel wat balsamico erover. 
Grove stukken knoflook ertussen. 
Tijm, peper en zout naar wens erover.
 Op een vlamverdeler op het gas of in de oven ongeveer 30 minuten laten garen/kleuren.
-Kneed ondertussen een soepel deeg van de ingrediĆ«nten meng alles goed, 

rol uit tot ongeveer 1 cm dikte en als de uien klaar zijn drapeer de deegflap over de uien. Prik met een vork kleine gaatjes her en der. 
Er ligt nu een 'dekentje' van deeg over de uien. Zo gaat ie de oven in, circa 20 minuten-of tot wanneer het deeg een mooie kleur heeft. 

-Uit de oven: even laten staan zo'n 10 minuten dan omdraaien op een bord en smullen maar!

dinsdag 4 augustus 2015

Rijstmaaltijd met pindasaus


Rijstmaal met pindasaus.

Nodig; 2 personen.

200g rijst, 
twee courgettes gesneden,
1 pepertje,
2 rode uien in stukjes,
een paar tenen knoflook,
oregano en korianderblad,
2 eetl kerrie,
snuf zout.
water.
olie.

Voor de pindasaus; 
olie, 
1/4 pot pindakaas (Jori)
water, sambal, pinda's, pompoenpitten even geroosterd,
ketjap of tamari naar keus.

Maken;
Fruit de uien in een scheut olie in een ruime wok-pan, 
voeg de rijst er ongewassen aan toe en roer, doe de knoflook erbij laat even meebakken. 
Giet er 400 ml water bij roer en laat een paar minuten koken.
Doe de courgettes en de peper erbij ook de kerrie en de kruiden en het zout. Deksel op de pan. 

Maak ondertussen de saus.
Verhit de olie en fruit wat knoflook kort, roer er de pindakaas doorheen. 
Als het een zachte substantie is geworden voeg er dan net zoveel water bij zodat het de dikte heeft van een goede saus. 
De sambal en ketjap en de pitten en pinda's toevoegen kort voor het opdienen.

zaterdag 18 juli 2015

Jonge tuinboontjes, Farro en wilde spinazie.


Farro, een ‘oud’ soort tarwe. Italiaanse maaltijden worden er vaak mee aangevuld.
Gebruik het graan bij de hoofdmaaltijd of in een salade, goed voor de soep, voor een risotto maar dan geen rijst maar farro.  Ook lekker bij gegrilde groenten. (verder hier op de pagina).

Tuinboontjes met Farro en wilde spinazie.
Voor 2 personen;
1kg tuinbonen een keer gedopt, 
150 g Farro,
1 ui en 1 knoflook teen fijn gehakt,
rode punt- paprika,
rode pepervlokken,
water, zout en bonenkruid,
olie, 

voor de sla en de dressing;
2 jonge struikjes wilde spinazie schoongemaakt en iets gesneden,
1 ui en 1 knoflook,
citroensap, 
mosterd,
olie, 
peper.

Kook de farro volgens aanwijzingen op de verpakking.
Kook de tuinboontjes beetgaar, ±7-9 minuten (als ze vers zijn, anders duurt het iets langer).
Maak een saus van een scheutje olie, bak hierin de ui en knoflook met de paprika. Voeg er wat water bij en laat zachtjes koken. Maak af met iets zout bonenkruid en pepervlokken. Indien het te dun is er een lepel Arrowroot 
doorroeren en nog even doorkoken.


zondag 5 juli 2015

Chocoladetaartjes.

Chocoladetaartjes.

Nodig: 120 gr plantaardige margarine of roomboter op kamertemperatuur,
100 gr fijne rietsuiker, 
3 losgeklopte eieren, 
40 gr gemalen amandelen, 
170 gr speltmeel gezeefd,
4 eetlepels biologische cacao, 
1.5 theel. bakpoeder,
snuf zeezout,
50 gram chocolade 75%, in stukjes,

voor de topping,  50 g chocoladestukjes, 
 30 g roomboter, 
eetlepel honing,
een paar draaien zwarte peper uit de molen,
 snuf zout,
eventueel fruitstukjes voor erbovenop.

Maken:
Bereid een vorm voor, ik gebruik een ruime platte ovenschaal bedekt met bakpapier.
Klop de margarine of de boter zacht met de suiker, schenk de eieren erbij en mix de massa luchtig. Doe het meel de bakpoeder en de cacao en het zout in een zeef en voeg het gezeefde meel bij de botermassa klop even door. Nu de amandelen en de stukjes chocolade erbij doen.
Giet de massa in de ovenschaal en strijk wat vlak.
Bakken op 180 graden ongeveer 20 minuten. Als je dan met je vinger op het baksel drukt moet het weer omhoog komen. Dan is het goed. 
In de open oven even laten koelen hierna op een rooster verder koelen.

Voor de bovenkant smelt je de boter zachtjes in een pannetje samen met de chocolade. Roer met een metalen lepel.
Zodra het is gesmolten van de hittebron afnemen. 
Roer er nu het zout en de peper door en schenk de honing erbij. 
Laat een poosje koelen, daarna verdelen over de taart en verder laten afkoelen in de koelkast.
Dit is genoeg voor 12 personen.


donderdag 2 juli 2015

Zomersoep van peultjes en room.

Zomersoep van peultjes en room.

Fruit een fijn gesneden ui en twee tenen knoflook in een lepel zonnebloemolie, voeg er een lepel geurige kerrie aan toe. Voeg er een in stukjes gesneden aardappel aan toe en laat even meebakken.
Ondertussen blancheer je twee handen vol jonge peultjes. Blancheer in 1 ltr water ongeveer 5 minuten en zet hierna een vergiet op een schaal en schenk de peultjes hierover uit.
Schenk het kookvocht bij de uien en aardappel. Voeg hieraan kruiden zoals koriander, lavas, marjolein enz. bij.  Pureer met de staafmixer.
Schenk er 200 ml. slagroom bij of voor de liefhebber yoghurt. Laat even tegen de kook aan komen, let op niet echt laten koken! Doe de peultjes erbij en proef, voeg zo nodig zout toe en peper.
Serveer met gesneden peterselie en bieslook.


zondag 7 juni 2015

Rabarbertaart.

Rabarbertaart

Maak een taartbodem van 300g meel, 120g boter, twee eetlepels suiker, snufje zout, 1 ei en zo nodig iets water. Kneed snel en druk het deeg uit in een ingevette taartbodem.
Kook 4 of 5 stelen rabarber in stukken gesneden met een bodempje water net gaar.
Verdeel de rabarber over het deeg. Bestrooi met kaneel.
Maak in een kom een kruimelig deeg van plm. 100g meel een stukje boter en iets suiker, wrijf met je vingers het boter door het deeg zodat het op broodkruimels lijkt.
Verdeel dit over de rabarber.
Bak de taart in 50 minuten mooi bruin en gaar op 170 graden. Kijk nu en dan even en stel zonodig de temperatuur bij.

zaterdag 6 juni 2015

Asperge-rollo.


Asperge-rollo.

Pilaf van basmatierijst, rode ui en paddestoelenbouillon.
Gebakken groene asperges, samen met de pilaf en een losgeklopt ei
Opgerold in een basisdeeg, gebakken op 160 graden hete luchtoven.

Geserveerd met groene sla en een knoflook / yoghurtsaus.


Variatie:
Groene asperges, Pilaf met kastanje champignons.

2 personen.

Bosje groene asperges,
2 uien gesnipperd,
2 teentjes knoflook fijngehakt,
1/2 bakje kastanje champignons in stukjes,
eetlepel kruiden-bouillonpoeder,
200 g Basmati rijst
scheutje witte wijn,
olijfolie,
water ,
oregano,
peper, ( zout naar wens).
Geraspte oude kaas naar keus.

Was de asperges en breek het onderste stukje eraf, snijd een keer door.
Verhit in een grote platte pan een scheutje olijfolie en bak de onderste stukken van de asperges zachtjes, voeg na 5 minuten de toppen erbij en een scheutje water, doe een deksel op de pan en laat op lage stand zachtjes garen maar niet helemaal zacht Het is lekker als ze iets ‘al dente’ zijn. 
Ondertussen de uien fruiten in iets olie de knoflook en de paddestoelen toevoegen, kort bakken dan de rijst erbij totdat de korrels glanzen. Blussen met iets witte wijn of water.
Water en bouillon toevoegen en net gaar laten koken, roer af en toe. 
Strooi er oregano bij en de helft van de kaas. De rest van de kaas als garnering gebruiken.

Maal er royaal zwarte peper over en naar behoefte iets zeezout. Hoeft niet als de kaas zout is.


Basisdeeg:

Kneed met snelle hand een kruimelig deeg van 300 g volkorenmeel, 150 g boter in stukjes een snuf zout en een of twee lepels water.

Laat het deeg een uurtje in de koelkast rusten, rol het daarna langwerpig uit en verdeel de vulling aan het begin. Rol het deeg stevig om de vulling en bak op 160 graden ongeveer 30 minuten. Laat even rusten uit de oven en snijd er met een scherp mes mooie stukken van.

vrijdag 29 mei 2015

Verdure e insalate

 Verdure e insalate

Wist je dat je van bietjes een prachtige salade kunt maken? Samen met geitenkaas, rucola, geroosterde pompoenpitten maak je in een handomdraai een mooi voorgerecht in tricolore!

De dressing van witte balsamico met honing maken het helemaal af!

Echt een feestje om te zien en te proeven. Eenvoudig en mooi!


Ingrediƫnten

4 voorgekookte bietjes
4 kleine ronde zachte geitenkaasjes of een stuk van een rol of feta
4 x plukken rucola
2 eetlepels geroosterde pompoenpitten
4 eetlepels olijfolie koudgeperste
2 eetlepels witte balsamico azijn
scheutje honing
peper en zout

Bereiden;

Schil de bietjes en snij ze in dunne mooie ronde plakjes met de kaasschaaf of met een mandoline. Drapeer ze mooi in een rondje per bord.

Rooster de pompoenpitten en maak de dressing door de olie met de balsamico azijn en snufje zout en peper te mengen. 

Drapeer in het midden van het bord een handje vol rucola en voeg rondom op de bietjes wat stukjes geitenkaas. 

Druppel wat dressing rondom op de bietjes en ook wat op de rucola schenk er een straaltje honing over en garneer het geheel met wat pompoenpitten. 

Eet smakelijk!

woensdag 13 mei 2015

Groene asperges.

Groene asperges vers uit de tuin.
Bereiden: Breek zo nodig het onderste stukje af en was de asperges heel goed.
Verhit een flinke scheut olijfolie in een ruime pan en bak de asperges beetgaar.
Strooi er iets zout en royaal zwarte peper over. 
Tot slot enkele mooie krullen van de oude parmezaanse kaas erover.


vrijdag 8 mei 2015

Wokken.


Wokken.

Begin met de tofu, snijd deze in stukken en laat in tamari met sambal marineren.
na een uur de tofu in een scheutje olie bakken. Zet weg.

Bak in een wok of diepe pan een paar uien in een flinke scheut olijfolie.
Doe er een paar wortelen en tenen knoflook bij, bak op heet vuur.
Strooi er 1 eetlepel geurige kerriepoeder bij 1 volle theelepel korianderzaad en 1th. kurkuma. 
Na een paar minuten een scheut water en een paprika met de gesneden paksoy stelen. Deksel erop en warmte minderen.
Na 10 minuten deksel eraf en het groen van de paksoy en koriander toevoegen, proef voeg zonodig wat zout toe. Voeg de tofu erbij.
Klaar!

Venkel met Rucola en Pilaf.

Voor twee personen.

Nodig voor de venkelschotel: 

Een ui, knoflook, olijfolie of boter, 2 venkelknollen, witte droge wijn, zout peper, stukje oud belegen boerenkaas.
Neem twee venkelknollen maak ze schoon, olijfolie of boter in de pan ui en knoflook even licht bakken, doe de venkel erbij kort bakken blussen met een klein glas witte wijn. Neem van het vuur. Strooi er iets zout over en zwarte peper, schep de groenten in een ovenschaal schenk er een half glas water bij, bestrooi met blokjes boerenkaas en zet ongeveer 20 min, in de oven.



De Pilaf is gemaakt met wat ik voor handen had, geen formeel recept.
Nodig: 150 g Basmatie-rijst, 
klontje boter en een eetlepel olijfolie, 
2 uien knoflook, 

100 ml wijn, 
300m l water met kruidenbouillonblokje, 
handvol sperzieboontjes of peultjes, 
platte peterselie, 
Pardano-kaas, 
zwarte peper.
Olie en boter samen in de pan, de ui erbij zachtjes bakken dan de knoflook even en direct hierna de rijst totdat de rijst iets doorzichtig wordt. 
Blussen met de wijn en de bouillon erbij doen. 
De boontjes ook direct toevoegen. 
Nu en dan even roeren zo'n 10 minuten, 
nu de peterselie erbij en opdienen, bestrooit met de gemalen peper en geraspte kaas.

Opdienen met de salade waar alleen wat knoflookolie over is gesprenkeld.

donderdag 7 mei 2015

Venkel uit de oven.

Venkel uit de oven.

Nodig;
200 g volkorenspeltmeel,
olijfolie,
water
snuf zout,
theelepel bakpoeder.

2 venkelknollen in vieren,
1 ui in ringen gesneden,
verse bolletje knoflook geplet en fijn gehakt,
boter,
tijm, peper en zout,
100 ml room
stukje kaas in blokjes.

Kneed een soepel deeg van het meel een scheutje olijfolie snuf zout het bakpoeder en wat water. Rol uit en bekleed een beboterde ovenschaal met het deeg.

Bak in een stukje roomboter de ui licht gekleurd, doe de knoflook erbij een paar tellen en verdeel het mengsel over de deegbodem.
Bak de stukken venkel in dezelfde pan, laat de venkel iets kleuren en licht garen, als de venkel hier en daar iets doorschijnend wordt van het vuur afnemen.
Verdeel de venkel over de ui/knoflook. De kaas blokjes erover, de kruiden en hierna de room.
Bakken op 160 graden ongeveer een half uur of totdat het deeg en de venkel er lekker uit ziet.


woensdag 6 mei 2015

Saus van kastanjechampignons.

Saus van kastanjechampignons.

250 g kastanjechampignons in plakjes
2 uien gesnipperd,
2 tenen knoflook fijn gehakt,
olijfolie,
stukje roomboter,
eetlepel goede kerrie (b.v. van Het Blauwe Huis)
water,
mespunt zout, 
zwarte peper uit de molen,
een paar eetlepels meel b.v. van kikkererwten,
verse kruiden zoals tijm, marjolein, bieslook en peterselie.

Smelt de boter samen met een scheut olijfolie doe de uien erbij en laat zachtjes bakken, voeg de paddestoelen en de knoflook toe. Doe de kerrie erbij. Roer nu en dan.
Als het vochtiger wordt giet dan in een keer de bloem of het kikkererwten-meel toe.
Roer flink als het begint te garen giet je er water bij. Blijf roeren tot het goed is opgenomen. 
Laat nog even zacht doorkoken, nu en dan roeren.
Proef en voeg zout en peper toe.
Vlak voor het serveren de verse fijngehakte kruiden toevoegen.


Deze saus maakt van een eenvoudige stamp van aardappelpuree met rauwe andijvie of spinazie een heerlijke maaltijd.
Je kan variĆ«ren door andere paddestoelen te nemen of andere bloem om te binden. 
Lekker met een rijsttafel en sperzieboontjes. Gebruik in dat geval ook ketjap of tamari in de saus en een Spaanse peper.

dinsdag 5 mei 2015

Groene asperges, Pilaf met kastanje champignons.



Groene asperges, Pilaf met kastanje champignons.

2 personen.

Bosje groene asperges,
2 uien gesnipperd,
2 teentjes knoflook fijngehakt,
1/2 bakje kastanje champignons in stukjes,
eetlepel kruiden-bouillonpoeder,
200 g Basmati rijst
scheutje witte wijn,
olijfolie,
water ,
oregano,
peper, ( zout naar wens).
Geraspte oude kaas naar keus.

Was de asperges en breek het onderste stukje eraf, snijd een keer door.
Verhit in een grote platte pan een scheutje olijfolie en bak de onderste stukken van de asperges zachtjes, 
voeg na 5 minuten de toppen erbij en een scheutje water, 
doe een deksel op de pan en laat op lage stand zachtjes garen maar niet helemaal gaar. Het is lekker als ze iets ‘al dente’ zijn. 

Ondertussen de uien fruiten in iets olie de knoflook en de paddestoelen toevoegen, kort bakken dan de rijst erbij totdat de korrels glanzen. 
Blussen met iets witte wijn.
Water en bouillon toevoegen en net gaar laten koken, roer af en toe. 
Strooi er oregano bij en de helft van de kaas. De rest van de kaas als garnering gebruiken.
Maal er royaal zwarte peper over en naar behoefte iets zeezout. Hoeft niet als de kaas zout is.

zondag 3 mei 2015

Bietensalade.

Gekookte bietjes met rucola (geiten-) feta en dikke yoghurt-knoflooksaus.
4-6 personen.

500 gr gekookte rode bietjes in plakjes,
bosje rucola,
150 ml dikke yoghurt,
olijfolie,
2 eetl. mayonaise,
mosterd, zwarte peper, zeezout,
twee of drie teentjes knoflook uitgeperst,
een stuk geiten- feta, 
citroensap,
een handje vol pompoenpitten licht geroosterd in een koekenpan.

Schenk een scheutje olijfolie en wat citroensap over de rucola en meng.
Verdeel de bietjes over een schaal leg de rucola in het midden.
Verkruimel de feta erover.

Yoghurt en een flinke schep mayonaise (het liefst zelfgemaakte) peper iets zeezout, lepeltje grove mosterd en geperste knoflook. De verhouding maak je op eigen smaak. Dit alles mengen. Erover of erbij serveren


Lekker is het om op het laatst wat geroosterde pompoenpitten over de salade te strooien.

maandag 27 april 2015

Aardappelpastei.

Aardappelpastei.

Kook voor 4-5 personen ruim een kilo aardappelen in licht gezouten water gaar, lekker voor deze schotel is een kruimige aardappelsoort.

Ondertussen bak je zachtjes in olijfolie 500 g uien in dunne ringen gesneden helemaal gaar.



Kneed met snelle hand een kruimelig deeg van 300 g volkorenmeel, 150 g koude boter in stukjes een snuf zout en een of twee lepels water.
Druk dit deeg uit in een met boter ruimhartig ingevette ovenschaal.


Meng de aardappelstukjes met de uien giet er 100ml melk bij, twee tenen uitgeperste knoflook, 100 g boter en 150 gram gerapte belegen kaas.
Strooi er peper en zout naar smaak over en verdeel de massa over het deeg.


Strooi er nog wat geraspte kaas overheen.


Bakken in de oven op 180 graden, ongeveer een half uur zodat de bovenkant mooi kleurt.


Serveer er een frisse koolsalade bij.



zondag 19 april 2015

Lasagne

Lasagne,
4 personen.

Nodig;
150g zelfgemaakte pasta van spelt door de pasta-maker op stand 6 gerold
( zie recept op deze pagina), gebruik de pastavellen ongekookt!
3 middelgrote gele uien, 
drie tenen knoflook, 
2 / 4 courgettes, 
8 ontvelde tomaten, 
2 rode zoete paprika’s, 
150g milde gorgonzola of 150g rijpe camembert, 
bekertje slagroom, 
eetlepel gedroogde italiaanse kruiden, 
scheutje balsamieke azijn.
peper, zout 
en een handje geraspte kaas, 
olijfolie.

Bak in een ruime koekenpan de gesneden uien even aan voeg de knoflook erbij en de courgette. 
Hierna de zoete paprika en de tomaten laat zachtjes koken, doe de kruiden, een scheutje donkere balsamieke azijn en iets zout erbij.

Vet een ovenschaal in met olijfolie en ga stapelen. 
Eerst een laagje groentesaus, dan pastavellen iets overlappend, 
weer groente erop pastavellen een dunnere laag groentesaus dan de gorgonzola of de camembert, hierover de rest van de groentesaus. 
Giet de slagroom erover zodat alles net onder staat, maal ruimhartig de zwarte peper erboven en als topper de geraspte kaas.

Bakken in een voorverwarmde oven op 160 graden in ruim een half uur.

Verse eierpasta.




Verse eierpasta.
Pasta maak je met de hand, het kneden duurt 15-20 minuten afhankelijk hoe handig je ermee bent. 

Ik gebruik een pasta machine om de deegflappen dunner uit te rollen. 
Er zitten verschillende rollers in waarmee je de pastavorm kan kiezen.
Het is even werk maar dan heb je ook fantastische pasta.

Omdat ik in mijn keuken gewoonlijk tarwevrij kook gebruik ik speltmeel. 
Dit is een ‘oud’ soort graan een voorloper van de huidige uitgeteelde tarwe.
Spelt is een iets lastiger meel om goed te verwerken maar de ervaring hiermee helpt.

Heel bijzonder is het om zeer fijn gehakte rozemarijn door het deeg te kneden!
Nodig; 
500 g speltbloem, 
zout, 
4 grote eieren en 6 eidooiers.

Meng de bloem met 1th zout en maak een kuittje in het midden. 
Meng de eieren en daarna een voor een de eidooiers door het meel als het te droog wordt een volgende dooier toevoegen. 
Kneden totdat het een mooi glanzend en soepel deeg is, vorm een bal, pak in gladfolie en leg een poosje in de koelkast.

Verdeel het deeg in 5 stukken en voer die een voor een door de pastamachine op de breedste stand. 
Gebruik wat rijstebloem tijdens het draaien van het deeg in de pastamaker.
Herhaal dit zo’n 10 keer. 
Haal het deeg 4 keer door andere standen steeds wat smaller. 

Als je het direct wilt gebruiken snijd je het in de vorm die je wilt en dek af met gladfolie.
Breng een grote pan 3ltr. met water en zout aan de kook en doe er een portie pasta in breng weer aan de kook. 
Verse pasta is in drie minuten gaar.
Roer even om plakken te voorkomen en laat in een vergiet uitlekken en scheutje olie toervoegen helpt tegen het plakken. Niet afspoelen!

Je kan de gesneden pasta ook drogen door de slierten over een stok te hangen. De kooktijd van gedroogde pasta is iets langer.

zaterdag 18 april 2015

Gevulde champignons.

Gevulde champignon. 
Fijn bijgerecht.
Koop grote champignons twee of drie per persoon.
Voor twee personen bak je een rode ui in een lepel olijfolie glazig, 

doe de in stukjes gesneden stelen van de paddestoelen erbij en een teen knoflook, zout en tijm laat rustig even garen. Blus af met een glas rode wijn. 
Leg de schoongemaakte hoeden van de paddestoelen omgekeerd in een ovenschaal, leg in elke champignon een blokje schapenkaas, giet de gebakken ui en stelen met de wijn erover en maal er peper over, 
bakken in 10 min. op 120 graden.
Met portabello's is dit ook een heerlijk gerecht, maak de vulling dan met goede rijpe camembert.

Giet een bodempje water in de ovenschaal zodat de portabello een beetje gaart. 
Eventueel wat gemalen broodkruimels erover en dan 20-30 minuten in de oven op 140 graden in de hete luchtoven anders op 150/160 graden).



donderdag 9 april 2015

Chinese kool


Chinese kool 
met 'glass-noodles' in de wok, gegarneerd met geroosterde cashewnoten. Glutenvrij. Glass-noodles worden meestal gemaakt van erwten-meel en mais of andere bonen. 

2 personen.

Een halve Chinese kool,
3 uien,
2 teentjes knoflook,
sesamolie of een andere geurige olie,
sambal oelek,
eetl. 5 kruidenpoeder,
stukje verse gember,
200 g glass-noodles,
100 g Shii-take,
ketjap asin,
50 g cashewnoten,
zout en peper.
Naar keus komkommer en sla.

Snijd smalle repen van de Chinese kool, 
fruit drie gesneden uien in sesamolie, 
voeg er twee in stukjes gesneden knoflook teentjes aan toe. 
Voeg er een handvol gesneden Shii-take paddestoelen aan toe en laat even meebakken. 
Voeg er een lepel sambal oelek bij en een lepel 5 kruidenpoeder.
Nu de gesneden kool erbij en een scheutje water.
Snijd een stukje gember fijn en doe het bij de groenten in de wok.
Ondertussen de '
glass-noodles' overgieten met kokend water 5 minuten laten staan, in een zeef gieten en onder de koude kraan afspoelen en laten uitlekken.

Als de groenten iets is geslonken kan de vermicellie erbij en op heet vuur omscheppend verwarmen. 
Zout en peper naar smaak erover malen.
Serveren met ketjap, geroosterde cashewnoten en komkommer of andere sla.