Vegetarische gerechten

Koken en eten daar gaat het hier om, lekker gezond en vers. Het is geen blog met speciale menu's, maar gewoon lekker eten.
Koken is leuk en het ontdekken dat je telkens anders kan koken is nog leuker.
Het is een avontuur om met kruiden en specerijen te koken.
kijken over de grens, ik hou ervan om verder te kijken en de maaltijden van 'onze buren' te proberen maar met de middelen uit mijn omgeving.
Veel groenten kruiden en fruit komen uit eigen tuin of van biologische tuinderijen.
Het is een uitdaging voor mij om een recept te maken wat bij mij past met de groenten en kruiden die voor handen zijn.

Veel plezier op mijn blog,

Alida.


What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

zondag 14 mei 2017

Chocoladetaart.



Chocoladetaart.

150 g boter 
200 g suiker
snufje zeezout
vanille pitjes uit een half stokje
6 eierdooiers
200 g couverture chocolade minimaal 52%
125 g gemalen amandelen
75 g paneermeel
50 g haver-zemelen
1 theel. bakpoeder
6 eiwitten

Topping.
200 g poedersuiker
2 eetl jonge jenever
2 eetl. water
30 g cacao

poedersuiker
een paar frambozen
Pure chocoladevlokken.

Gebruik alle ingrediënten op kamertemperatuur.
Vet een springvorm in met boter en verwarm de oven voor op 175 graden.

Klop de boter met de suiker zacht voeg het zout en vanille toe.
Smelt ondertussen de chocolade in stukjes au-bain marie. Roer door en laat afkoelen.
Klop de eierdooiers door het botermengsel, vervolgens de chocolade de meel en gemalen noten klop er een luchtig geheel van. 
Sla in een schone kom de eiwitten stijf.
Schep de eiwitten door het beslag.

Vul de bakvorm en bak de taart in ± 60 minuten.
Af laten koelen.

Maak het glazuur voor de topping en werk de afgekoelde taart mooi af.

woensdag 10 mei 2017

Spinazie Soufflé

Spinazie Soufflé 

4 personen
scheutje olijfolie
± 200 g spinazie goed gewassen
1 rode punt paprika in reepjes
1 ui gesnipperd
150 bladerdeeg of 4 plakjes
4 eieren M
200 ml room
peper, zout
± 150 gram, geraspte boeren oude kaas

Beboter de soufflé schaaltjes en bekleed deze met het deeg, prik een paar gaatjes in de bodem en zet koel weg.
Fruit de ui in een koekenpan en voeg de paprika toe, hierna de spinazie. Laat de groenten slinken en het vocht verdampen, werk snel en kort. Niet gaar laten worden. Af laten koelen.
Klop de eieren los met de room peper en iets zeezout.
Verdeel de spinazie in de schaaltjes en schenk het room mengsel erover. 
De schaaltjes koel weg zetten. Vlak voor gebruik de oven op 180 graden voorwarmen. Zet de schaaltjes op een bakblik en schuif ze midden in de oven. 
Bak 20 minuten, haal het blik uit de oven en verdeel de kaas erover bak nog ± 15 minuten of totdat het er mooi uit ziet. 
Serveer meteen.


maandag 8 mei 2017

Voorjaar.

Lente, groene asperges en salade.

Groene asperges vers van het land, kippeneieren, in olijfolie gebakken Halloumi, verse sla en bloemen o.a. venkelbloemen, dovenetel en oost indische kers. Tomaten. 
Dressing van olijlolie, walnootolie, Groningse mosterd, citroen, peper, zout.
(koolhydraatarm)

zondag 12 maart 2017

Sinaasappel amandeltaart met Benedictine.




Sinaasappel amandeltaart met Benedictine.

Nodig; 200 g boter op kamertemperatuur
200 g fijne rietsuiker
5 eieren
250 g rauwe amandelen grof gehakt
zest van 1 sinaasappel, sap van 1 sinaasapppel
100 g speltbloem
snuf fijn Himalayazout

100 g Berkensuiker
sap van 1 sinaasappel,
sap van een halve citroen

100 g goede chocolade min. 75%
75 g boter
30 g Berkensuiker

1 eetl Benedictine

zest van 1 sinaasappel, 

De oven op 180 graden, 
bereid een ronde springvorm voor.

Maken; roer de boter en de suiker zacht voeg de zest en sap van de sinaasappel en een deel van de amandelen toe, klop met een mixer rustig de eieren er een voor een door hierna de rest van de amandelen. Voeg het meel en zout toe mix nog even en schep het beslag in de vorm.
Bakken 45 min. in het midden van de oven op 180 graden, zet de oven op 150 graden en bak nog 15 minuten.

Maak vlak voordat de taart klaar is in een kleine pan de sinaasappel-siroop.
Verwarm het sap van de citroen en de sinaasappel samen het Berkensuiker totdat de suiker is opgelost. Gaat snel.
Schenk dit direct over de taart uit zodra deze uit de oven komt.
Laat nog in de vorm afkoelen.

Als de taart helemaal is gekoeld neem je hem uit de vorm.
Maak een topping van de chocolade (au bain marie gesmolten) met de boter en de Berkensuiker. Net gesmolten van de warmtebron afnemen, roer de Benedictine er door.
Giet het mengsel royaal uit over de taart en versier met de achtergehouden zest.



donderdag 9 maart 2017

Khachapuri,

Khachapuri, rijk gevuld kaasbrood uit Georgie met een Groningse twist.

300 g speltbloem, extra voor het kneden
160 koude boter in blokjes,
1/2 th zeezout,
2 verse eieren
120 ml kefir of yoghurt
300 g oude cheddar in blokjes,
200 g feta in blokjes
verse kruiden, tijm, basilicum.
1 vers ei, 
voor het glazuur,
1 eidooier scheutje melk

Bereiden; 

Meel boter en zout kruimelen. Doe de kefir of de yoghurt en de eieren erbij en kneed een soepel deeg. Verpak het in folie en laat een uur rusten in de koelkast.

Verwarm de oven op 180 graden.

Deel het deeg in twee stukken en rol er 2 cirkels uit ± 30 cm doorsnede.
Leg een plak op een met bak[papier bedekte plaat.
Meng voor de vulling beide kaassoorten de kruiden en het ei.
Zet de vulling op de deegplak, laat een rand vrij.
Dek af met de tweede deegcirkel en druk de randen goed op elkaar.
Klop de eidooier met iets melk door elkaar en bestrijk het brood hiermee.

Bakken in 45 minuten iets onder het midden in de oven.


vrijdag 10 februari 2017

Glutenvrij appeltaartje.

Glutenvrij appeltaartje.
Bodem van havermeel en vlokken met cashewnoten, cranberrie’s, pitten en zaden, kokosolie en iets rietsuiker met een ei, en een snuf zout, 15 minuten voorgebakken. 

Daarop vooraf in een koekenpan in een klontje boter gebakken appelschijfjes met kaneel. 
Als laatste iets rietsuiker en gehakte amandelen nog even onder de gril. Afgemaakt met een paar lepels eigen gemaakte pruimenjam.


dinsdag 24 januari 2017

Pompoen-paprika quiche.

Pompoen-paprika quiche.



Pompoen-paprika quiche.
Voor het deeg,
175 g bloem
75 g plantaardige margarine
snuf zout
± 4 el koud water
Kneed snel een deeg van deze ingredienten en rol uit.
Beboter een vorm en leg het deeg erin, druk er een opstaande rand in.
Prik met een vork gaatjes in de bodem en zet de vorm in de koeling.

Vulling:
Neem een kleine oranje pompoen, snijd in grote stukken haal de pitten en zachte kern eruit, leg op een bakblik en bestrijk met olijfolie. Strooi er peper en zout over en laat in de voorverwarmde oven op ±200 graden een half uur roosteren.
Leg twee paprika's na een kwartier erbij zodat de schil kan blakeren.
Laat iets afkoelen.

Schep de pompoen uit de schil en snijd het vruchtvlees in stukken.
Ontvel de paprika's snijd deze ook in stukken. Gooi de zaadlijsten weg.

Klop 2 eieren los met een glas melk.
Verdeel de paprika's op de taartbodem, pers er twee tenen knoflook over uit, leg er stukken pittige kaas tussen, b.v. Danisch blue, hartige Gorgonzola, maar het lekkerste is Blue Stilton.
Verdeel de pompoen hierover, schenk het eimengsel erbij.
Strooi er iets geraspte oude Goudse kaas over naar keus nog een aantal lekkere olijven en bak de taart een half uur in de oven mooi bruin.

Wacht 10 minuten met het snijden van de quiche!

Serveer met frisse groene salade.



zaterdag 21 januari 2017

Rode Taart van rode bietjes

Feestelijke Taart.

Nodig; 200 gr rode bietjes, gekookt en fijn geraspt.
2 eieren gescheiden,
80 ml honing of 80 gr. rietsuiker,
75 ml olijfolie,
75 gr tarwe -of speltbloem,
50 gr polenta,
1 biologische sinaasappel,
stukje verse gember geraspt,
1 el. vanillesuiker,
1/5 el. bakpoeder,
1 th. kaneel, snuf zout, een paar slagen zwarte peper uit de molen,
mespunt nootmuskaat en mespunt kruidnagelpoeder.
De oven aanzetten op 180 graden.
vet een springvorm in of gebruik bakpapier.

Roer de bietenrasp met de eidooiers en de honing of suiker.
Voeg gember, olie, sinaasappelrasp en het sap van de sinaasappel erdoor.
Hierna de rest van de ingredienten erbij, goed kloppen. Sla de eiwitten stevig en schep dit als laatste door het beslag. Giet in de vorm en bak ± een half uur.

Lekker met een dot zure room of licht gezoet slagroom.

Dit recept komt uit het Odinnieuws week 2 2017.

Variatie is om eerst een kruimeldeeg bodem kort voor te bakken en hierop bovenstaande recept nog een half uur bakken. Meer 'bite'.



donderdag 19 januari 2017

Soep van linzen dupuis.

Soep van linzen dupuis.
Het recept is simpel.
Van alle groenten hetzelfde gewicht, schoongemaakt 300 gr. van elk ook van de linzen. 
Eerst de linzen wassen en in ruim water koken de soeppan (halfvol water).
Voeg er geen zout of iets anders bij want dan worden de schilletjes van de linzen hard.
In een bakpan de uien even bakken in een royale scheut olijfolie.
Alle groenten in kleine stukjes snijden, in de soeppan doen en rustig een drie kwartier of iets langer laten koken.
Stamp met een aardappelstamper even in de pan, niet pureren maar een deel fijner maken dit geeft een beter resultaat.
Hierna op smaak brengen, b.v. met kurkuma, peper en tuinkruiden zo nodig iets zeezout.

Lekker met zuurdesembrood en knoflookboter.

zondag 18 december 2016

Kanelbullar, kaneelbroodjes

Kanelbullar,

Zweedse zelf-gebakken kaneelbroodjes.
Traditioneel recept.

Nodig;
20 g gist,
75 g fijne rietsuiker,
200 ml melk (of geitenmelk)
1 ei
80 g boter gesmolten
1/2 th zout
1/2 eetlepel kardamonpoeder
500 g bloem (ik gebruik speltbloem)

Vulling;
50 g suiker
100 g boter op kamertemperatuur
2 volle eetlepels kaneelpoeder

Afwerking;
1 ei losgeklopt met 2 eetl water
fijne rietsuiker

Bereiden;
Laat de gist samen met de suiker in lauwe melk 10 minuten rijzen
Smelt de boter, doe het meel in een mengkom, voeg de kardamon, zout, ei, en het gist-melkmengsel en de boter toe en kneed een soepel deeg. Kneed ruim 10 minuten en dek de deegbal af met een schone theedoek, laat een half uur rijzen. Meng de zachte boter met de suiker en kaneel door elkaar voor de vulling.
Rol het deeg uit tot een plak van ± 25 x 40 cm bestrijk met de vulling en rol de deegplak stevig op. Snij in 25-30 plakken leg deze op een vel bakpapier op het bakblik. Laat ± een uur afgedekt rijzen.
Bestrijk met het losgeklopte ei en strooi en wat suiker overheen.
Bakken in voorgewarmde oven op 180 - 200 graden in ongeveer 10 minuten.







dinsdag 13 december 2016

Soep van flessenpompoen


Soep van fles-pompoen.
Goed voor 3 litr.
1 Grote flespompoen geschild en in stukken,
1 ltr. water,
Olie,
1/4 bloemkool in roosjes,
5 uien, 4 knoflooktenen,
1/2 kopje gewassen rozijnen,
1 eetl. geelwortelpoeder,
6 peulen kardemom alleen de zaadjes gebruiken.
1,5 ltr, groentebouillon,
1th. sambal oelek,
zout en peper, extra water.
Kook driekwart van de pompoen in 1 ltr. water gaar.
Bak de gesneden uien en de knoflook in een scheutje olie in een koekenpan licht gekleurd. Voeg de achtergehouden pompoen toe en laat samen met en de bloemkool meebakken.
Doe alle groenten in de soeppan ook de bouillon, rozijnen en de specerijen en laat een poosje koken roer nu en dan en proef voeg zo nodig zout en peper toe, Pureer de pompoen in de soeppan schenk er eventueel wat water bij als de soep te dik is.

dinsdag 25 oktober 2016

Galuska (Hongaarse ei-knoedels)



Galuska (ei-knoedels)

Lekker in de soep

Ingrediënten:
  • 500 g bloem met
  • 2 eieren en
  • zo nodig iets water,
  • kneden totdat het deeg elastisch aanvoelt (als het te nat wordt, wat meer meel erbij, is het te droog dan wat meer water),
  • Kleine balletjes vormen van ± 1cm en plat drukken als een schelpje.
  • De stukjes deeg licht met bloem bestrooien en laten drogen.
  • Als de soep klaar is de schelpjes toevoegen.

Magyar gombaleves. Hongaarse champignonsoep met veel paprika.



Magyar gombaleves.
Hongaarse champignonsoep met veel paprika.

Probeer voor deze heerlijke geurige soep de echte Hongaarse gedroogde en gerookte paprika te krijgen.
Een goede vervanger is de Spaanse paprika, de zon doet veel goed aan de smaak.

Nodig voor 10 personen,
  • 1/4 ltr olijfolie
  • 700 gr rode uien, fijngesneden
  • 1 kg kastanje-champignons, schoongemaakt en in plakjes,
  • een handje schoongemaakte knoflook tenen in plakjes
  • 50 gr gerookte paprikapoeder, mild of heet
  • 4 liter natriumarme groentebouillon
  • 3 tomaten in stukken
  • 2 wortelen in plakjes
  • zwarte peper naar smaak
  • evt. een snufje cayennepeper
  • wat verse dille als garnering 
  • een paar eetlepels citroensap
  • Een paar eetlepels bloem met wat water glad geroerd.
Bereiden:
Schenk de olie in een ruime pan. Voeg de ui toe en roerbak tot de ui een kleurtje heeft.
Voeg dan de knoflook en  paprikapoeder erbij, goed roeren zodat de paprika oplost in de olie, dan de champignons erbij.
Dek de pan af met een deksel. Laat de champignons zacht bakken en roer nu en dan.
Doe de bouillon en het sap van de citroen en de tomaten en wortelen erbij en roer dit goed door. Zet het deksel op de pan, kook nog 20 minuten door.
Draai het vuur laag en laat nog even zacht koken.
Maak een papje van de bloem met 2 el water en roer dit door de soep. laat nog een minuut of 5 koken terwijl je roert.
Proef en voeg naar smaak zwarte peper, cayenne peper of een klein beetje citroensap toe.
Serveer naar wens met een schep zure room en wat verse dille ( als het er is) ter garnering.



Recept van Péter.



vrijdag 9 september 2016

Raapsteeltjes ovenschotel.

Raapsteeltjes ovenschotel.
bijgerecht voor 4 personen

± 400 gram raapstelen goed gewassen
2 kleine gele uien in ringen
scheutje olijfolie
1 eetlepel geurige kerry b.v. van 'Het Blauwe Huis'.

ovenschaal licht ingevet met olie
3 eieren losgeklopt met 100 ml. room
nootmuskaat, peper,
150 gr oude boerenkaas in blokjes

Verwarm de oven voor 180 graden.

Fruit de uien in een wokpan, voeg de kerry erbij
Voeg de raapsteeltjes erbij en laat deze zachtjes koken en slinken 
maar niet gaar laten worden.
Giet op een vergiet en hak de groenten grof op een snijplank.
Verdeel de groenten in de ovenschaal.
Klop de eieren los met de room, 
verdeel de kaas over de groente en bestrooi met peper en nootmuskaat
Schenk het roommengsel erover.
Bakken in de oven ± 20 minuten.

donderdag 18 augustus 2016

Spelt-penne met courgette en 3 kazen.

Spelt-penne met courgette en 3 kazen.
Voor 4 personen.
250 g spelt-penne of een andere penne die je lekker vindt.
2 eetl olijfolie,
2 rode uien gesnipperd,
2-4 courgettes de hoeveelheid hangt af van het gewicht,
6 tenen knoflook geplet,
naar keuze, kleine groene peper gesnipperd,
150 ml room,
75 gr brie in stukjes, 
50 g gorgonzola in stukjes,
50 g belegen boerenkaas geraspt,
tijm, basilicum, zout, zwarte peper, 

Bak de ui in olijfolie even aan, doe knoflook erbij,
de courgette en groene peper meebakken totdat hij hier en daar iets kleurt. 
Ondertussen de penne koken in ruim licht gezouten water. ± 8 minuten, op een zeef afgieten.
Schenk de room bij de groenten en laat zachtjes garen maar niet te zacht laten worden.
De room is nu bijna ingekookt. Doe de brie en gorgonzola erbij als deze kazen iets zachter worden de penne en de helft van de belegen kaas erbij doen. Niet meer koken. De kruiden erbij voegen. Omscheppen. 
Voorzichtig met zout ik doe er in plaats van zout wat gemalen peper bij. De kaas is al behoorlijk zout.
Opdienen op of met een salade en wat heerlijke olijven.




donderdag 11 augustus 2016

Lunch


Lunch.
Salade met geroosterde pompoenpitten.
Hummus, polenta met parmezaanse kaas uit de oven, geroosterde paprika in een marinade, gebakken rode uien.

Marinade voor 2-3 paprika's, 2 eetlepels goede olijfolie, 2 eetlepels Aceto Balsamico, 2 teentjes knoflook geperst, 2 eetlepels fijngehakte basilicum, mengen.

Uien: 3 rode uien schillen en de onderkant vast laten zitten deel de uien in 8 stukken. 
Meng 2 eetlepels olijfolie 2 eetlepels grove mosterd, 2 eetlepels rode wijnazijn en 2 eetlepels honing door elkaar en bestrijk hiermee de uienpartjes schenk de rest erbij. 
Doe alles in een ovenpan met deksel en laat 30 minuten op 200 graden in de oven garen, neem de deksel eraf en laat nog 15 minuten op 160 graden bakken.

Ondertussen de paprika's ook in de oven op een blik totdat deze zwart geblakerd zijn, laat afkoelen onder een theedoek. Hierna de velletjes eraf trekken en de paprika's in stukken snijden in de marinade leggen afgedekt in de koeling. 




zaterdag 30 juli 2016

Aardappelen

Boen de nieuwe aardappelen goed schoon en kook ze in de schil 13 minuten. Snij de aardappelen een keer in de lengt door.
Verhit een scheut zonnebloemolie in een bakpan voeg de aardappelen toe en bak ze mooi bruin. Voeg een tak gewassen rozemarijn toe en bak nog 5 minuten. Strooi naar smaak peper en zeezout over de aardappelen.
Serveer met salades en yoghurtsaus.

donderdag 28 juli 2016

Soep.



Soep.

Grote pan, een scheut olijfolie erin.
3 grote rode uien, even zacht bakken in de pan,
3-4 tenen knoflook,
5 biologische vleestomaten,
1 rode paprika,
kleine bos bleekselderij,
bosje selderij in stukjes gehakt,
150 gr. gewassen rode linzen,
Spaanse peper,
eetlepel Ras el Hanout,
3 ltr. water
naar smaak zout en vers gemalen zwarte peper

Eerst de uien zachtjes bakken dan de knoflook erbij en hierna alles behalve het zout en de peper in de pan koken ongeveer 40 minuten.
Pan laten afkoelen. Pureer met de staafmixer en voeg nu verse kruiden en eventueel zout en peper toe.
Warm serveren.

zondag 26 juni 2016

Midzomerfeest zoet gebak.

Midzomerfeest.








De recepten van de appel(rabarber)taart vind je in een eerder bericht.

Brownies.

Basisrecept, voor een grotere hoeveelheid verdubbelen. 
Nodig; 250 g noten, ik gebruik 200 g gemengde noten en 50 g cashewnoten. 
100 g goede chocolade met een gehalte van 75 %, 
200 g boter of plantaardige margarine, 
4 eieren losgeklopt, 
250 g rietsuiker, 
100 g speltbloem, 
1,5 theelepel bakpoeder, 
1,5 theelepel zout.

Maken: De oven op 170 graden zetten.
Hak de noten grof en schep ze op een bakplaat en rooster ze 6-7 minuten, niet langer want dan zijn ze niet meer eetbaar. 

De chocolade en de boter in een kom bovenop een pannetje water wat tegen de kook aan staat, laat samen smelten. 
Even dooreen kloppen tot een glad mengsel, af laten koelen. 
Klop de eieren los in een grote mengkom, doe de overige ingrediënten erbij en ook het chocolademengsel, goed doorroeren. 
Bakken ± 15 minuten, als je op het cakeje drukt moet het weer terugveren dan is het klaar. 
Let op het is plotseling klaar. De brownie moet in de kern wat plakkerig blijven dan is die het lekkerst.

dinsdag 14 juni 2016

Pompoen taart.

Een halve oranje pompoen
100ml room
150 gr Gorgonzola,
4 of 5 eetlepels kweeperenmoes,
een kruidenmengsel van komijn, pepervlokken, piment en zout
olijfolie
deeg;
200g spelt of tarwe of roggebloem,
100g boter
snuf zout,
water

Maak eerst de pompoen schoon en in stukken,
schud de kruiden erdoor met een paar lepels olie en wat zout en bak de pompoen ruim een half uur in de oven totdat ze iets gekleurd en gaar is.
Kneed een soepel korstdeeg en bak deze met een ‘blinde vulling’ op bakpapier 15 minuten voor, haal de blindvulling eraf prik met een vork gaatjes in de bodem en bak nog eens 5 minuten.
Doe nu de voorgebakken pompoen op de korstbodem,
verdeel de Gorgonzola in stukjes erover.
Schep hier en daar de kweeperenmoes erop.
Schenk de room en iets zout en zwarte peper over de taart.
Bakken ± 20 minuten op 180 graden.
Als de groentetaart klaar is laat hem dan 10 minuten staan voordat je hem aansnijdt.