Vegetarische gerechten

Koken en eten daar gaat het hier om, lekker gezond en vers. Het is geen blog met speciale menu's, maar gewoon lekker eten.
Koken is leuk en het ontdekken dat je telkens anders kan koken is nog leuker.
Het is een avontuur om met kruiden en specerijen te koken.
kijken over de grens, ik hou ervan om verder te kijken en de maaltijden van 'onze buren' te proberen maar met de middelen uit mijn omgeving.
Veel groenten kruiden en fruit komen uit eigen tuin of van biologische tuinderijen.
Het is een uitdaging voor mij om een recept te maken wat bij mij past met de groenten en kruiden die voor handen zijn.

Veel plezier op mijn blog,

Alida.


What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

dinsdag 17 februari 2015

Mango chutney. चटनी

Chutney van oorsprong een bijgerecht uit India. Onmisbaar als aanvulling bij een rijsttafel en tevens heerlijk bij kaas. 
Chutney kan je maken van heel veel soorten groenten en fruit, mangochutney is een heerlijk geurende zacht-zoete chutney met een heel verfijnde smaak.

Mango chutney.
Nodig;
4 grote mango’s geschild, ontpit en in stukjes,
6 tenen knoflook gepeld, zout, 
450 g rietsuiker, 
2 grote moesappels geschild en in stukjes,
1 eet mosterdpoeder, 1 dessertlepel cayenne peper ,
vingerlengte gember geschild en fijngeraspt,
600ml wijnazijn (wit)

Bereiden;
Meng de mango met het zout in een grote pan en laat een paar uren staan. 

Breng de massa over in een vergiet. Giet het vocht af en spoel het fruit onder de kraan af.

Doe alle ingrediënten behalve de mango's in een ruime pan en laat zachtjes koken totdat alle suiker is opgelost. Voeg de mango toe en laat nog een half uur koken of totdat  de chutney iets dikker wordt. 

Maak ondertussen een aantal jampotten goed schoon steriliseer ze ook de deksels en vul de hete schone potten met de chutney.

In de gesloten potten heel lang houdbaar op een koele plaats. 
Een pot opengemaakt, bewaar deze niet langer dan een week in de koelkast, maar die kans is erg klein want de chutney is heerlijk.

zondag 15 februari 2015

Mezze van rode bietjes.


Mezze van rode bietjes.

2 rode bieten schillen en met iets olijfolie elke biet apart in aluminiumfolie pakken en in de oven ongeveer één tot anderhalf uur gaar laten worden. 
Na afkoeling in de keukenmachine doen samen met 2 tenen knoflook, scheutje olijfolie, volle lepel honing, theelepel zeezout, scheutje donkere balsamico en drie lepels bio-kwark. 
Even kleinmaken maar niet te lang.
Rooster een handje gehakte amandelen in een droge koekenpan, blijf erbij het gaat heel vlug.
Hak een bosje bieslook fijn en een kleine ui. 

Doe de bietenpuree in een schaal en bestrooi er de ui en de amandelen over. kruimel een kwart feta-kaasje (ik gebruik de geitenfeta altijd uit blik) eroverheen en en tot slot de bieslook en een draai uit de pepermolen.

vrijdag 13 februari 2015

Kelt Tészta. nu met kaas, Poga’csa.

Hongaarse specialiteiten. Kelt Tészta. 
oftewel, gerezen deeg!

Nodig: 
700g bloem en extra voor het bestuiven, 
3 eet suiker, 
2 eieren, 
4 dl warme melk, 
50 g verse gist, 
100g boter, 
1th zout.

Maak een zetsel van de gist met wat suiker en  de helft van de handwarme melk en laat het rijzen. 
Laat de boter smelten in een kleine pan en afkoelen. 
Neem een grote kom doe het meel erin en maak een kuiltje in het midden doe het gerezen zetsel erin en de eieren strooi het zout op de bloem. 
Werk vanuit het midden het beslag tot een deegbal voeg geleidelijk de boter en de rest van de melk toe. 
Kneed en besla het deeg zeker 10 minuten en laat in de kom afgedekt rijzen tot een dubbele hoeveelheid. 
Kneed het deeg weer stevig door en deel het in tweeën, verwerk het hierna tot de broodjes die je kiest.

Kelt Tészta. nu met kaas, Poga’csa.
Rol het basisdeeg uit op een werkvlak, het originele gebak wordt met een dikke verse kaas ( lijkt een soort kruimelige kwark) gevuld die in Nederland niet verkocht wordt, 
dus als je deze verse kaas niet zelf kan maken is het volgende een goed alternatief.  
Bestrooi ruimhartig met geraspte kaas. 
Rol stevig op en plak de randen vast met een beetje water. 
Snijd er stukjes van 2cm hoog en leg op een bakblik met papier bedekt, 
bakken op 150graden 30-40 minuten.

Kelt Tészta, Poga'csa.

woensdag 11 februari 2015

Salade met bruine linzen.

Een machtige familie schotel met Le Puy-linzen-salade
Nodig:
Voorgekookte linzen, 
augurken, 
rauwe ui fijn gesnipperd,
feta,
rijpe roma tomaten,
sla, 
zout, vers gemalen zwarte peper,
Groningse mosterd,
rasp van biologische sinaasappel,
knoflook fijngehakt of uit de pers,
olijfolie, witte wijnazijn.

Bereiden; Laat de voorgekookte linzen uitlekken in een zeef.

Meng de peper en het zout en de mosterd door de olie doe de knoflook erbij en laat even staan. 

Was de sla.

Schep voorzichtig de augurken, tomaten en ui door de linzen en doe de aangemaakte olie erbij. 
Besprenkel met de wijnazijn naar smaak. 
Proef, voeg zonodig zout en peper toe.
Meng de feta erdoor en bestrooi met de sinaasappelrasp.

maandag 9 februari 2015

Gevulde kool met boekweit en Passendale.



Gevulde kool met boekweit en Passendale. (foto voor het afbakken).

Nodig: voor 4 personen. 
per persoon 2 koolbladen niet de buitenste bladen maar de bladen ongeveer op de helft van de kool, twee minuten geblancheerd en af laten koelen in een vergiet.
100g boekweit, 
2 kleine rode uien gesnipperd, 
1th garam masala, 
kleine Spaanse peper fijngesneden, 
1 th  provinciaalse kruiden, water, bosje bieslook gesnipperd, 
150g Passendale (romige kaas uit België) in stukjes. 
olijfolie, teentje knoflook, zout en peper. 
Room en fijngestampte geroosterde spelt-boterham.
Naar keus geraspte kaas.

Maken: Fruit de uien zachtjes voeg de Spaanse peper toe en giet de boekweit erbij en laat even roerend meebakken, schenk het water erbij en de knoflook roer en laat zachtjes gaar koken. 
Let op of er genoeg vocht in de pan is, duurt ongeveer 30 minuten. Blancheer ondertussen de koolbladen.
Neem van het vuur en schep de kaas erdoor en de kruiden en bieslook, maak op smaak met zout en peper de kaas is al vrij zout dus voorzichtig met toevoegen van zout, laat iets afkoelen.
Neem een koolblad en snijd de dikke nerf eruit maar laat de ronding van het koolblad heel, leg de gesneden randen iets over elkaar. Schep er de boekweit-vulling op vouw de zijkant over de vulling en rol vanaf snijkant een pakketje van de kool en plaats dit in een ingevette schaal. Ga zo door totdat alle pakketjes zijn gerold.
Ik schenk room in de schaal maar je zou ook heel goed een bechamelsaus kunnen maken en die over de koolrolletjes kunnen schenken.
Strooi er het broodkruim over en naar keus wat geraspte oude kaas. Bakken op 170 graden 20 minuten.

Gebakken aardappelen met rozemarijn.



Oven gebakken aardappelen 
plm. 4 aardappelen in grove stukken vermengd met olijfolie en een ui, een paprika, twee eetlepels gehakte rozemarijn, zout en peper. 
Bakken in drie kwartier of totdat het er mooi uit ziet en de aardappelen gaar en gebruind zijn. Voor het opdienen gehakte peterselie over de aardappelen strooien.

zondag 8 februari 2015

Mangotaart. Mango-vulling.


Mangotaart.


8 volwassenen personen.

Voor de vulling;
Nodig; 1 rijpe mango, 
specerijen, kaneel, koriander, gember, kruidnagel, nootmuskaat, kardemon-zaadjes dit alles gemalen in de vijzel en gebruik ongeveer 1eetlepel totaal en nog 1eet. sinaasappelschilletjes.
geleisuiker de helft van het gewicht van de schoongemaakte geschilde mango,

Maak eerst de mango schoon en snijd deze in kleine platte stukjes. Giet in een steelpan een minibodempje water doe de mango, de specerijen en de helft van het gewicht van de mango in geleisuiker erbij. 
Laat zachtjes koken totdat de vloeistof begint te in te dikken. giet in een schaaltje om af te koelen.
Mango-vulling
Voor de taart;
100 gram bloem,
1 th bakpoeder, 3 eet. biologische cacao poeder,
100 g fijne suiker en nog een 3 eet. voor de slagroom,
4 eieren gesplitst, 
Een borrelglas met cognac of likeur als je dit wil.
200ml zure room,
250 ml slagroom,
chocolade vlokken of hagelslag.
Splits de eieren, klop in een grote superschone kom de eiwitten stevig en voeg dan lepel voor lepel de suiker toe, klop de eiwitten stijf en glanzend. 
Zeef ondertussen het meel samen met het bakpoeder en de cacao.
Giet de eidooiers bij het eiwit, klop kort goed door en schep het meelmengsel er vlug doorheen.
Bedek twee bakvormen van dezelfde maat met bakpapier, schenk het beslag in beide vormen. Strijk de bovenkant even glad.
Bak op 175 graden 15-20 minuten.
Laat met open oven even afkoelen, daarna op een rooster verder koelen.
Besprenkel de beide bodems met de drank, niet doen als de taart voor kinderen is!
Bedek de onderste bodem met driekwart van de mangojam. Hierop de zure room.
Leg de tweede taart erop en de mangojam in het midden. Klop de slagroom stevig met wat suiker en versier de taart verder zoals je het mooi vindt.

vrijdag 6 februari 2015

Noten-terrine.





                                               Noten-terrine.


Voor 6/8 personen
Verwarm de oven op 170 graden voor.

Nodig: 100g gemengde noten en 100g gerookte amandelen,
50g kikker-erwtenmeel, 
100ml tomaten zonder zaadjes gepureerd, 
drie eetlepels ketjap-asin, 
1eetl sambal-oelek, 
2 eieren, 
70g belegen geitenkaas in blokjes, andere belegen kaas kan natuurlijk ook.
1 rode ui, 
1th, koriander, 1th komijn, 1 th tijm,
twee eetlepels peterselie fijngehakt,  
2 theelepels za’atar of iets meer, olie, zout en gemalen peper.

Bereiden; Rooster de gemengde noten omscheppend in een koekenpan tot de geur vrijkomt. Stort de noten op een bord en laat afkoelen. Hak de gemengde noten en de amandelen op een plank in kleinere stukjes. (Niet in een molen fijnmaken dan wordt het een pasta.)

Fruit de fijngesneden ui in een lepel olie en zet apart.
Klop de eieren los en vermeng met de sambal, specerijen en de noten, de tomaten, kaas,  ketjap en het meel. Voeg er de kruiden aan toe en de uien.
Op smaak brengen met zout en peper.

Leg een stuk bakpapier in een broodbakblik en giet het notenmengsel erin. Strijk wat glad en bestrooi met Za’atar. 
Bakken in 50 - 60 minuten,  na een half uur de oven op 140 graden zetten.

woensdag 4 februari 2015

Latkes

Latkes, familierecept.

Maken: 2 zoete aardappelen en 5 of 6 gewone aardappelen schoongemaakt en grof geraspt. 

Afspoelen onder de stromende kraan en laten uitlekken, daarna uitspreiden op een schone theedoek en laten drogen.

Een grote kom, klop hierin drie grote eiwitten los met twee uitgeperste tenen knoflook, 

twee eetlepels maïzena, provinciaalse kruiden en zout en peper naar smaak. 
Voeg de twee soorten aardappelen erbij en roer goed door elkaar.

Verhit in een niet aanbakkende koekenpan, een scheutje zonnebloemolie en een klontje boter, 

vorm met twee eetlepels bolletjes van het aardappelmengsel en leg de hoopjes in de pan, 
druk een beetje platter zodat het overal even dik is. 
Aan beide kanten mooi bruin bakken, hierna op keukenpapier laten uitlekken. 
Je kan ze warm houden in de oven of op een pan kokend water terwijl je verder bakt. 

Serveer met dikke yoghurt of zure room.

Soep van flespompoen.


Soep van flespompoen.

Goed voor 3 litr.
1 Grote flespompoen geschild en in stukken,
1 ltr. water,
Olie,
1/4 bloemkool in roosjes,
5 uien, 4 knoflooktenen,
1/2 kopje gewassen rozijnen,
5 tomaten fijngemaakt zonder schil
1 eetl. geelwortelpoeder, 
6 peulen kardemom alleen de zaadjes gebruiken.
1 ltr, groentebouillon,
1th. sambal oelek,
zout en peper, extra water.

Kook driekwart van de pompoen in 2 ltr. water gaar.

Bak de gesneden uien en de knoflook in een scheutje olie in een koekenpan licht gekleurd. Voeg hierbij de achtergehouden pompoen toe en laat samen met de tomatenpuree  en de bloemkool meebakken.
Pureer de pompoen in de soeppan. 
Doe alle gebakken groenten in de soeppan ook de bouillon, rozijnen en de specerijen en laat een poosje koken roer nu en dan en proef, voeg zo nodig zout en peper toe, en eventueel wat water als de soep te dik is.


maandag 2 februari 2015

Borsjtsj



Borsjtsj.

Pools / Russische rode bietensoep.
6-8 personen. 

Deze soep mag goed gevuld zijn bijna als een stoofpotje.
2 verse rode bieten,
2 grote aardappels, 
2 winterwortels, 
een paar stengels bleekselderij, 
alles schoongemaakt geschild en in blokjes, 
1,5 liter water, peper en zout, 

Doe alles in een grote pan en laat zachtjes garen.

Bak in een koekenpan in een stukje boter 2 rode uien, 
vijf tenen knoflook en een groene paprika in stukjes.

Voeg dit bij de soep doe er 5 of 6 gepureerde bio-tomaten bij, 
spoel de kidney-boontjes uit een blikje in een vergiet onder de kraan af en voeg bij de soep laat nog even koken. 
Proef en voeg zonodig peper en zout toe. 
Naar keus kan je er een vingerlange mierikswortel in kleine stukjes bijvoegen.

Snijd een paar bladeren van een groene kool in reepjes laat 2 minuten meekoken en dien de soep op met wat fijngesneden blad van de bleekselderij en een flinke dot zure room.



zondag 1 februari 2015

Geglaceerde pompoen



Geglaceerde pompoen op een bedje sla met sesam en papaya/mango.

Pompoen schoonmaken en in gelijke stukken snijden. 
Zacht bakken in een lepel olijfolie, en een theelepel Ras-el Hanout. 
Na 5 minuten een scheutje gembersiroop en een laagje water toevoegen. 
Zolang koken dat de pompoen nog beet heeft.
Ondertussen in een droge koekenpan een schep sesamzaad licht roosteren.
Opdienen met sla en bestrooien met het sesamzaad en een draai zwarte gemalen peper. Bovenop een toefje papaya/mangosaus.

Erbij; gebakken aardappelen, schorseneren met kaas en spinazie-salade.

Witlof-salade





Witlof-salade.

Nodig; 
een paar struikjes witlof 2 -4 in fijne reepjes gesneden,
2 sinaasappels in partjes,
olijfolie, 1 lepel mosterd, 2 teentjes knoflook geperst,
Fetakaas in blokjes,
pompoenpitten,
peper en zout.

Rooster de pompoen pitten in een scheutje olie totdat ze springen, 
giet de pitten op een bord om af te koelen.
Maak de witlof schoon en de sinaasappelen en meng dit door elkaar.
Maak een dressing van olijfolie, knoflook, mosterd en peper en zout. 
Schenk dit over de groenten, verdeel tot slot de feta er over en de pompoenpitten.

zaterdag 31 januari 2015

Chocoladetaart



Feestje? Deze taart is geweldig!



Chocoladetaart;

Nodig; 8 personen,
4 eieren gesplitst, 
100g donkere basterdsuiker, 
1 theelepel bakpoeder,  
2 eetlepels cacao, 
90g speltbloem, 
Een blikje kersen vlaaivulling, 
400 ml. slagroom met twee eetl. witte suiker, 
wat chocoladestrooisel vlokken b.v. en een glas likeur naar keuze.

Maken; Bedek twee springvormen met bakpapier.
Klop de eiwitten stijf en voeg er dan lepel voor lepel de suiker al kloppend bij zodat het schuim mooi glanzend wordt.
Zeef de bloem samen met het cacaopoeder en bakpoeder op een vel keukenpapier.
Giet langzaam de eidooiers langzaam kloppend bij het eiwitschuim als het goed is opgenomen giet dan in een keer het meel en de andere droge ingrediënten erbij en schep snel door elkaar.
Verdeel het beslag in de twee bakvormen strijk glad en bak midden in de oven in 15 minuten op 180 graden, als je met vinger bovenop iets aandrukt de cake veert direct terug dan zijn de bodems klaar.
Laat op een rooster koelen. 
Daarna snijd je van een cake de bovenkant vlak de andere keer je om.
Besprenkel met likeur naar keuze. Verdeel op beide taarten de kersen en de geklopte slagroom. 
Leg beide taarten op elkaar en maak de randen af met slagroom, hierna een versiering van pure chocolade-vlokken en de taart is klaar.

Pompoensoep met rode linzen.

Pompoensoep met rode linzen.


Olijfolie, 
6 uien, 
4 tenen knoflook, 
middengrote oranje pompoen Hokeido, 
1 eet Ras el Hanout, 
kootje gemberwortel, 
2ltr groentebouillon, 
200g gewassen rode linzen, 
naar smaak peper en zout.

Bereiden; 
Neem een hele grote soeppan, 
flinke scheut olie erin en de gesneden uien fruiten, 
de knoflook even mee laten fruiten,
De schoongemaakte en geschilde pompoen in stukjes erbij, dan de gember en de specerijen, 
nu de bouillon erbij en zachtjes een minimaal half uur laten koken.
De soep van het vuur af pureren nu de gewassen linzen toevoegen en minstens 20 minuten laten koken. 
Naar smaak zout en peper toevoegen.



donderdag 29 januari 2015

Bloemende groenten met rijst en chutney.


Bloemende groenten met rijst en chutney.

Nodig: voor 2-3 personen,
sesamolie,
2 uien, 2 teentjes knoflook, 
1 prei,
1 winterwortel,
1 pastinaak,
1/2 bloemkool,
2 tomaten, 
een kwart van een blok kokoscreme (santen)
zout, water, kerry blad of poeder, koriander en komijnzaad geplet,

Voor erbij: rijst ongeveer 50 gr.p.p. en chutney.

Bak de uien even aan doe de knoflook erbij dan de beide wortelen schep even om. Voeg er water bij ongeveer een kop. 
Voeg de specerijen en kruiden toe met een 1/2 theelepel zout, schep de overige groenten erbij en de kokoscreme in stukken gesneden, deksel op de pan en 10 minuten zachtjes koken. Misschien moet er nog wat water bij.
Kook ondertussen de rijst gaar.
Serveer met een lekkere chutney.

woensdag 28 januari 2015

Daalsoep

Daalsoep.
Dit is een heerlijke vullende soep voor een tevreden buikgevoel.


4 personen.
Nodig; 300g daal of gele spliterwten,
scheutje olie, 
Spaanse rode peper, 
1lt. groentebouillon, 
1th. komijnzaad, 1th. korianderzaad, 1th. mosterdzaad. 1th kurkuma, 
6 sjalotten gesneden, 
6 knoflooktenen gesneden, 
drie gekookte aardappelen in stukjes, 
1 ei p.p.

Bereiden; was de daal of gele spliterwten zorgvuldig en vis de steentjes eruit, kook  in een een dubbele hoeveelheid water de erwten gaar, let op dat ze niet droogkoken. Koken duurt ongeveer anderhalf uur!

Ondertussen in een droge koekenpan de specerijen roosteren totdat de geur vrijkomt, direct uit de pan op een bord laten afkoelen, hierna pletten in de vijzel.

Giet de olie in de pan en fruit de sjalotten en de knoflook licht. De peper erbij. 
Als de daal klaar is de bouillon erbij doen en de kruiden en gefruite uitjes, even met de staafmixer erdoor heen.
De soep mag vrij dik zijn, ook de aardappelen erbij doen. 

Roer goed zet de pan op een laag vuur.
Breek er p.p. voorzichtig een ei in verdeel dit goed in de pan. Niet roeren na drie minuten is het klaar.

Schep in de kommen zorg voor een ei per kom en strooi er wat lenteuitjes-groen of bieslook overheen.

Hongaars gebak, Kelt Tészta. Kakac’s csiga.


Kelt Tészta. 

Hongaarse specialiteiten.
   oftewel, gerezen deeg!

Nodig: 700g bloem ( ik gebruik speltbloem) en extra voor het bestuiven, 3 eet suiker, 2 eieren, 4 dl warme melk, 50 g verse gist, 100g boter, 1th zout, cacao, extra suiker en gesmolten boter.

Maak een zetsel van de gist met wat suiker en  de helft van de handwarme melk en laat het rijzen. Laat de boter smelten in een kleine pan en afkoelen. 
Neem een grote kom doe het meel erin en maak een kuiltje in het midden doe het gerezen zetsel erin en de eieren strooi het zout op de bloem. 
Werk vanuit het midden het beslag tot een deegbal voeg geleidelijk de boter en de rest van de melk toe. Kneed en besla het deeg zeker 10 minuten en laat in de kom afgedekt rijzen tot een dubbele hoeveelheid. 
Kneed het deeg weer stevig door en deel het in tweeën, verwerk het hierna tot de broodjes die je kiest.

Kakac’s csiga.

Rol de helft van het deeg uit op een met meel bestoven werkvlak, bestrijk het luchtig met iets gesmolten boter, strooi hierover een paar lepels suiker en cacao. Rol het deeg strak op en plak de randen met iets water vast. 
Snijd er stukjes van 2-4 cm hoog en plaats de gesneden kant op een bakblik bedekt met bakpapier.
Bakken op 160 -180 graden 35-40 minuten.


dinsdag 27 januari 2015

Salade van twee soorten kool.


Salade van kool.



Voor 4 personen.

Kwart rode kool heel fijn gesneden, 
100g amandelen, 
kleine rode ui gesnipperd, 
de binnenste bladen van een groene of een spitskool heel fijn gesneden, granaatappelpitten, 
sap van een rode sinaasappel, 
mosterd, kruizemunt, zout peper, scheutje olijfolie, balsamieke azijn, 
2 handperen geschild en in partjes.

Begin met het roosteren van de amandelen, droge pan op lage warmtebron de amandelen omschudden totdat de geur vrijkomt en de noten iets donkerder worden niet langer!  
De noten op een bord schudden een scheutje vloeibare honing over de noten schenken en laten afkoelen.
De beide koolsoorten heel fijn snijden. 
Voor de saus een olijfolie mengen met wat balsamieke azijn en omscheppen. Erbij het sap uit de sinaasappel uitpersen, een lepel mosterd erdoor en eventueel wat zeezout schep de saus over de kool.

Verdeel de peren tussen door de kool en ook de kruizemunt, nu de granaatappelpitten erboven uit de doorgesneden vrucht kloppen.

Tot slot de amandelen verdelen over de salade.


maandag 26 januari 2015

Frittata met groene kool en spinazie.


Frittata met groene kool en spinazie. (2 personen)


Kook een paar in plakken gesneden aardappelen 10 minuten voor en giet af, zet apart. 
Bak een ui in een lepel olijfolie, 3 teentjes knoflook erbij en een kwart groene kool in reepjes. 
Voeg er 1 th. vijfkruidenpoeder bij wat water en iets zout, schep nu en dan om.
Schenk er een scheut ketjap asin bij. 
Een handje rozijnen en een half kopje fijngesneden koriander.
Klop 4 eieren los met 100ml slagroom, schep door de aardappelen en doe de groenten erbij. 
Een paar handen gewassen verse spinazie toevoegen en gemalen zwarte peper. Beboter een ovenschaal en giet de massa erin. 
Dek af met aluminiumfolie. 
Bakken op 160 graden in een half uur. 

Serveer op een bedje van verse spinazie.