Vegetarische gerechten

Koken en eten daar gaat het hier om, lekker gezond en vers. Het is geen blog met speciale menu's, maar gewoon lekker eten.
Koken is leuk en het ontdekken dat je telkens anders kan koken is nog leuker.
Het is een avontuur om met kruiden en specerijen te koken.
kijken over de grens, ik hou ervan om verder te kijken en de maaltijden van 'onze buren' te proberen maar met de middelen uit mijn omgeving.
Veel groenten kruiden en fruit komen uit eigen tuin of van biologische tuinderijen.
Het is een uitdaging voor mij om een recept te maken wat bij mij past met de groenten en kruiden die voor handen zijn.

Veel plezier op mijn blog,

Alida.


What do you want to do ?
New mail
What do you want to do ?
New mail

maandag 18 april 2016

Mejadra, Mojardara of rijst met linzen en gefrituurde ui.



Rijst met linzen en gefrituurde uien.
Dit is een gerecht dat in een groot deel van de wereld gegeten wordt vanaf het Middellandse zeegebied en in de meeste Arabische keukens wordt het klaargemaakt. Mijn gezin er ook dol op. Het heet Mejadra of Mojardara.
Nodig:
4 grote uien in halve ringen
4 eetlepels speltbloem of tarwebloem
3 dl. zonnebloemolie
250 gr kleine groene linzen
2 eetl. olijfolie
200 g basmati rijst
2 eetlepels komijnzaad
1 eetlepel korianderzaad
1 th piment
2 th kurkuma
1 th kaneel
1 th chili vlokken
1 th zeezout
zwarte peper uit de molen
280 ml water
3 eetlepels cranberry’s
een paar dadels in stukjes
Bereiden;
Was de linzen en laat ze ongeveer 15-20 minuten koken (zonder zout) en giet ze af. Verhit de zonnebloemolie in een diepe pan.
Wentel de uiringen door de bloem waar je een paar draaien peper en wat zout door hebt gemengd, vermeng dit zodat de uien een meellaagje krijgen.
Frituur de uien in porties mooi bruin en knapperig. Schep op keukenpapier in een vergiet en bestrooi met nog iets zout.
Neem een grote bakpan en rooster de komijn en korianderzaden totdat ze gaan springen, giet op een bord. Plet de zaden in een vijzel.
Giet de olijfolie in de pan en alle specerijen behalve het zout en de peper.
Doe de rijst erbij en roer, laat even meebakken giet het water en de linzen erbij en kook maximaal 15 minuten.
Doe het zout en het fruit samen met een paar scheppen van de geroosterde uien bij de rijst schep om en proef.
Schep de rijst op een grote schaal en verdeel de rest van de gefrituurde uien erover. Maal er wat peper over en serveer met Cacik of Tzatziki.



woensdag 6 april 2016

Pizza met spelt.

Deeg:
300g speltbloem
1 th gist
1 th suiker
1 th zout
1 eetl. olijfolie
220 ml water
Doe alle ingredienten in de broodbak machine en stel de machine in op ‘Deeg”
dit programma duurt 45 minuten.

Ondertussen; kook 5 tomaten in stukjes met twee teentjes knoflook gaar en zeef dit als het sausje nog wat dun is kook het wat langer totdat het dik en lobbig is.
2 rode uien
1 rode paprika
2 teentjes knoflook geplet,
basilicum en tijm
hak een paar stukken oude kaas in blokjes, in dit gerecht is het geitenkaas.
100g feta.
zwarte peper

Beleg een bakplaat met bakpapier.
Rol het deeg op een met olie besprenkelt werkvlak uit op het formaat van het blik.
Vet de deegroller ook in met olijfolie.
Leg het deeg in de bakvorm, verdeel er de tomatensaus over en de paprika en uien.
Dan de knoflook en kruiden.
Hierover de kaas.
Bakken op 160 graden (hete lucht oven, anders op 180/200 graden)
totdat de pizza klaar is.

dinsdag 15 maart 2016

Spelt-haverkoekjes.



Spelt-haverkoekjes.


In dit recept een extra toevoeging namelijk de pit van een avocado.
De pit is gewassen en iets ingekerfd met een scherp mes, hierna 15 minuten in de oven, haal de harde schil eraf en hak de noot in kleine stukjes.

200 g speltvlokken
300 g havermeel
170 g boter of plantaardige vetten, zacht of op kamer temperatuur.
200 g rietsuiker
merg van vanillestokje
avocadopit,
1 ei
4 eetlepels water
theelepel zout
volle theelepel bakpoeder

Meng de boter met de suiker, klop het ei en de vanille erdoor met het water, klop luchtig.
Meng de andere droge ingredienten in een kom.
Meng dan alle ingredienten luchtig met elkaar.
Schep met twee lepels bergjes deeg op een blik met bakpapier, druk iets aan.
Bakken op 170 graden 15- 20 minuten.



Theedoek uit mijn handweverij; https://www.etsy.com/shop/weefatelieralida


Aubergine kaastortilla


Aubergine kaastortilla 

Dit recept is oorspronkelijk van Yotam Ottolenghi
ik heb het iets veranderd.
Voor 2 -3 personen.

Bodem:
200 g bloem
100 g koude boter in flokken
snuf zout en iets water.
Kneed snel een soepel deeg en rol deze uit tot een dunne plak ± 1/5 cm bedek daar de ingevette bakvormen mee. Hierop komt de steunvulling, bij voorbeeld gedroogde bonen op een bakpapiertje.

Bak in een hete oven 10 minuten op 180 graden haal uit de oven, verwijder de steunvulling.

Vulling:
1 aubergine,
5 tomaten kleine maat,
olijfolie,
150 ml slagroom
200g feta
2 eieren
peper, zout, oregano, za'atar.

 Snijd de aubergine in plakken, leg ze op bakpapier op een ovenplaat. Bestrijk ze met olie en strooi er wat zout en peper over, bak ±20 minuten in de oven op 170 graden.
Schuif onder in de oven een bakblik met wat water zodat de aubergine niet teveel uitdroogt. Klop het ei los met de slagroom en prak er de feta doorheen.
Als de aubergine licht gekleurd is haal ze uit de oven.
Verdeel de plakken aubergine in een ovenschaaltjes (op het deeg) en leg de parten tomaat er tussen.
Giet het ei-kaas mengsel over de groenten. Strooi oregano, en iets peper over.
Bak de groenten ongeveer 20 minuten in de oven of totdat het er gaar en mooi gebakken uitziet. Neem uit de oven en sprenkel er wat olie over en een snuf za’atar.
Serveer met een frisse salade


zondag 13 maart 2016

Paarse raapjes

Paarse raapjes.
Knolletjes in zachtpaars, ze zien er mooi uit, bij het schillen herken ik de geur van koolraap die vroeger werden gekweekt. De oude soort werd bleek-oranje van kleur tijdens het koken. Het is voor mij een uitdaging om smakelijke groenten te serveren met raapjes.

Recept voor twee personen:
1 ui gesnipperd
2 of 3 paarse raapjes geschild en in dunne plakjes,
1 prei in schuine ringen,
scheutje olijfolie of kokosolie,
peper, snufje zout,
1/2 beker zure room,
1 mozzarella kaasje,
oven op 180- 200 graden zetten.

Fruit de ui in olie, voeg de raapjes erbij en laat licht kleuren.
Doe alles in een ovenschaal samen met de prei, maal er zwartte peper over en een snufje zout. Schep de zure room erbij en verdeel de mozzarella erover.
Bakken ± 15 min. totdat het een mooie kleur heeft gekregen.
Op de foto samen met gebakken aardappelen.


zaterdag 5 maart 2016

Prei-spinazie soep


Soep, spinazie en prei.

500 g prei in ringen,
2 knoflook teentjes geplet,
150 g jonge verse spinazie,
scheutje olijfolie,
1 dessertlepel curcuma, 
1 th korianderzaad
1 th komijnzaad
2 dessert-lepels marmite
gemalen zwarte peper,
zure room.

Fruit de prei in de olie en voeg de knoflook en de koriander, komijn en curcuma toe. Dan de spinazie, even laten slinken en giet er ±1,2 ltr water erbij kort koken.
Pureer de soep doe de marmite erbij even doorroeren en serveer met een scheutje zure room en gemalen peper. Naar behoefte kan er wat zeezout bij gedaan worden.

zondag 14 februari 2016

Soep van Linzen Dupuis


Soep van linzen dupuis, in wording.

Het recept is simpel.

Van alle groenten hetzelfde gewicht, in dit recept schoongemaakt 300 gr. van elke groenten, ook van de linzen. 
Eerst de linzen wassen en in ruim water koken, de soeppan (halfvol water).
Voeg er geen zout of iets anders bij want dan worden de schilletjes van de linzen hard.
In een bakpan de uien even bakken in een royale scheut olijfolie. 
Alle groenten in kleine stukjes snijden, in de soeppan doen en rustig drie kwartier of iets langer laten koken.
Stamp met een aardappelstamper even in de pan, niet pureren maar een deel fijner maken dit geeft een beter resultaat.
Hierna op smaak brengen, b.v. met zout, kurkuma, peper en tuinkruiden.

Lekker met zuurdesembrood en knoflookboter.



woensdag 3 februari 2016

Wintersalades

Salade met wortel en rode kool.

Deze salade past bij rijst gerechten en ook heerlijk bij pasta.

Snij een halve rode kool heel dun, rasp er twee winterwortelen bij schep er twee eetlepels appelazijn en twee eetlepels olijfolie (extra vierge) door.
Rasp een half blokje Goela djawa (Toko) of een dessertlepel honing, meng met een sap van een halve citroen en twee eetlepels gesneden korianderblad samen met een kleine milde Spaanse peper. Roer door de groenten. 


Salade van twee soorten kool.


Salade van kool.



Voor 4 personen.

Kwart rode kool heel fijn gesneden, 
100g amandelen, 
kleine rode ui gesnipperd, 
de binnenste bladen van een groene of een spitskool heel fijn gesneden, granaatappelpitten, 
sap van een rode sinaasappel, 
mosterd, kruizemunt, zout peper, scheutje olijfolie, balsamieke azijn, 
2 handperen geschild en in partjes.

Begin met het roosteren van de amandelen, droge pan op lage warmtebron de amandelen omschudden totdat de geur vrijkomt en de noten iets donkerder worden niet langer!  
De noten op een bord schudden een scheutje vloeibare honing over de noten schenken en laten afkoelen.
De beide koolsoorten heel fijn snijden. 
Voor de saus een olijfolie mengen met wat balsamieke azijn en omscheppen. Erbij het sap uit de sinaasappel uitpersen, een lepel mosterd erdoor en eventueel wat zeezout schep de saus over de kool.

Verdeel de peren tussen door de kool en ook de kruizemunt, nu de granaatappelpitten erboven uit de doorgesneden vrucht kloppen.

Tot slot de amandelen verdelen over de salade.


woensdag 13 januari 2016

Soep en brood

Begin met de soep.


Soep, pompoen en kokosmelk.
Rooster een oranje pompoen in stukken met schil maar zonder de zaadlijsten omgeschud met olie en peper en zout in de oven. Duurt ruim een half uur op 180 graden.
Fruit ondertussen in de soeppan, twee rode gesnipperde uien en twee teentjes knoflook in de olijfolie. Voeg er naar smaak vers geraspte gember bij, en 1 th komijn en 2 th korianderzaad even tevoren geplet in de vijzel.
Doe hier 1.5 ltr  groentebouillon bij en laat even zacht koken.
Schep de voorgebakken pompoen in de soeppan en laat nog zeker een half uur zacht koken.
Pureer de soep en proef of er nog zout of peper bij moet.
Dien op met een scheut kokosmelk uit blik.

Broodjes gevuld met groenten.
Speltbloem, 
lepeltje bakpoeder,
snuf zout scheutje olie en water.
Vulling:
Aardappelen,
wortelen,
pastinaak,
knolselderij,
olie, ui en knoflook,
komijn koriander zout en peper
naar smaak sambal of Spaanse peper.

Kneed een soepel deeg en laat even rusten.

Ondertussen verder met de vulling, stoom of kook in een bodempje water ongeveer gelijke hoeveelheden van elk soort groenten en aardappelen, wortelen, aardappelen, knolselderij en pastinaken alles in kleine stukjes, stoom maar enkele minuten het is zo gaar.
Bak in een scheutje olie een ui met koriander, komijn en wat prei en hussel alles door elkaar.
Proef en doe er een lepel sambal een teen knoflook uit de pers en zout en peper naar smaak bij.
Verdeel het deeg in gelijke stukken Rol het elk stuk uit en leg de vulling erop. Bestrijk de randen met wat water en plak zo de deegflappen op elkaar. 
Op een bakblik bakken ik de oven totdat ze er mooi uit zien, ±25 minuten. 



woensdag 6 januari 2016

Pompoen quiche met pruimen en Blue Stilton.

Pompoen quiche.

Een halve merg- of flessenpompoen
200ml room
3 eetlepels maizena,
150 gr Bleu Stilton,
4 of 5 eetlepels ingekookte pruimen,
een kruidenmengsel van komijn, pepervlokken, piment, anijs en zout
olijfolie
deeg;
200g speltbloem,
100g boter
snuf zout,
water

Maak eerst de pompoen schoon en in kleine blokjes,
schud de kruiden erdoor met een paar lepels olie en wat zout en bak de pompoen ruim een half uur in de oven totdat ze iets gekleurd en gaar is.
Kneed een soepel korstdeeg en bak deze met een ‘blinde vulling’ op bakpapier 15 minuten voor, haal de blindvulling eraf prik met een vork gaatjes in de bodem en bak nog eens 10 minuten.
Doe nu de voorgebakken pompoen op de korstbodem,
verdeel de Blue Stilton in kruimels erover.
Schep hier en daar de pruimen erop.
Klop de room los met maizena en iets zout en zwarte peper, schenk dit over de quiche.
Bakken ± 30 minuten op 180 graden.
Als de groentetaart klaar is laat hem dan 10 minuten staan voordat je hem aansnijdt.

zaterdag 2 januari 2016

Hummus

Hummus,

Laat de kikkererwten uitlekken houd iets van het kookwater achter.
Houd een paar lepels hele kikkererwten achter.
Pureer de overige ingredienten, 
voeg zo nodig extra vocht toe ( kookvocht)
en zout en peper.
Als je geen tahin in huis hebt rooster dan een paar eetlepels sesamzaad en plet deze in de vijzel en gebruik dit in de plaats van de tahin. Doe wat meer olie in de puree.

Schep de puree op een schaal, de hele erwten erop bestrooi met pittig paprikapoeder en schenk er wat olie overheen.
Serveer met pitabrood of ander dun gesneden brood.

woensdag 30 december 2015

Alu patra.


Alu patra.
Gebakken rolletjes met groente-vulling.

1 winterwortel
1 pastinaak, 
2 aardappelen,
een kwart selderijknol,
1 Spaanse peper,
1 eet. korianderblad fijngehakt,
2 eet. geraspte kokos,
2 eetl. geraspte gember,
2 theel. Garam masala,
snuf zout, 3 eet. citroensap,
Voor het deeg; 
220g bloem,
zout, 1 theel. kurkuma,
snuf gemalen Spaanse peper,
scheutje olie, 1dl. water.
zonnebloemolie voor het bakken.

Bereiden:
Kook eerst de schoongemaakte en in stukken gesneden wortel, pastinaak, selderijknol, aardappelen en de bleekselderij gaar.
Prak of stamp alles fijn, voeg de kokos en de 6 overige ingrediƫnten erbij meng en laat afkoelen.
Meng het meel met zout, kurkuma en de peper in een kom. Voeg een een lepel olie toe en wat water. Kneed een soepel deeg, voeg zo nodig wat water of meel toe.
Bestuif het werkblad en rol het deeg uit tot een rechthoek van ongeveer drie mm dik.
Verdeel het groentemengsel over het deeg en rol het aan de langste kant stevig op.
Snijd er met een scherp mes plakken van en leg ze apart in de koelkast tot gebruik.
Verhit een laagje zonnebloemolie in een koekenpan en bak de schijven in 4 minuten  aan elke kant goudbruin.

Lekker met mangochutney.
.

zondag 27 december 2015

Borrelhapje of voorgerecht.



Borrelhapje of burger.

2 aubergines in z’n geheel gegrild of gebakken
400 g aardappelen geschild en in blokjes gaar gekookt
een scheutje citroensap,
1 ui gesnipperd 1-2 knoflook,
naar smaak 1-2 eetl. sambal-oelek
iets zout en witte peper
200 g Goudse jong belegen kaas in kleine blokjes,
100 g Pandano geraspt,

Voor de korst:
30 g bloem met hierdoor een paar draaien zwarte peper en basilicum
2-3 boterhammen fijngemalen en gedroogd, 
2 eieren losgeklopt,
zonnebloemolie om in te bakken.

Rooster de aubergines op een metalen prikker gestoken boven een vlam totdat hij geblakerd is. Snijd de aubergines een paar keer alleen in de schil in, 
pak ze in aluminiumfolie en leg ze in een ovenblik onder de gril ongeveer 1 uur, dan zijn ze goed gaar.
Laat wat afkoelen, ontvel de aubergines en schep het vruchtvlees in een schaal.
Doe er de aardappelen bij en de verdere ingredienten tot en met de kaas en prak alles door elkaar. Voeg de kleine blokjes kaas toe meng door. Gebruik de sambal alleen als je een pittige burger of snack wil maken. Verdeel de massa in een lage schaal en zet een paar uur koel weg.
Neem de schaal uit de koeling en vorm met twee lepels of met je handen balletjes in het formaat die je wilt. Wentel dit balletje of de schijf door de bloem dan door het ei en hierna door het paneermeel. Voor een extra knapperige korst herhalen vanaf het ei.
Laten koelen.
Verhit de olie op ± 180 graden en bak kleine porties tegelijk.


donderdag 24 december 2015

Kerst tulband



Tulband

250 g boter net gesmolten,
400 g bloem, ik gebruik speltmeel maar tarwebloem kan ook,
200 g suiker,
200 g amandelen grof gehakt,
250 g rozijnen, krenten en cranberry’s,
2 th gedroogde gist,
4 eetlepels citroensap,
rasp van een biologische citroen
± 250 ml water of lauwe melk
3 eieren
1 th zout


Maak een zetsel van de gist en een lepel suiker met de helft van het water of de melk, laat rijzen.
Klop de eieren en de suiker luchtig.
Doe de overige ingredienten bij de eieren en de suiker samen met het gistmengsel.
Kneed en besla het beslag tot een zacht deeg.
Vet een tulbandvorm in en verdeel het vruchtendeeg hierin. Zet afgedekt op een warme plaats om te laten rijzen ongeveer twee uur.
Bakken in een voorverwarmde oven op ±180 graden, 50-60 minuten.
Bestrooi na afkoeling met poedersuiker.



Appeltaart

Appeltaart op de bakplaat voor als je veel gasten verwacht.
of twee ronde taarten.


600 g speltbloem of tarwebloem,
250 g boter, 
300 g rietsuiker, 
1 ei, 
snuf zout, 
rasp van een biologische sinaasappelschil, 
beetje water of sinaasappelsap.
1.5 kg. appels, 
kaneel. 
Voor de afwerking een half kopje dunne jam.

Kneed een soepel deeg zoals je gewend bent voeg eventueel wat water of sap toe, leg bakpapier in het ovenblik, Rol ruim de helft van het deeg uit en bekleed de vorm ook de staande randen, strooi er een paar eetlepels polenta in.  Schil de appels en snijd ze in schijfjes. Verdeel over de bodem en bestrooi ruim met kaneel. Rol de rest van het deeg uit en maak hiervan een 'deksel'en plak dit met een beetje water vast op de opstaande rand. Van het restant deeg maak je een paar figuren naar wens en leg deze op het deeg.
Bak de plaat in een voorverwarmde oven op 160-180 graden ongeveer een uur.
Haal uit de oven en bestrijk direct met de jam.




dinsdag 15 december 2015

Pompoen, tomaat, kikkererwtensoep

Pompoen, tomaat, kikkererwtensoep.

1 Pompoen ongeveer 1 kilo
2 grote uien, 4 tenen knoflook
3  winterwortels,
0,5 tomatensap

1 ltr. water
1 eetlepel kurkuma
3 eetlepels marmite
blikje kikkererwten
olijfolie
peper, zout

Verwarm de oven voor op 160 graden.
Maak de pompoen schoon, pitten en zaadlijsten eruit, de schil mag blijven. Leg de pompoen-stukken in een ovenschaal, besprenkel met wat olijfolie en strooi er wat peper en zout over.
Bak de pompoen in ± 30 minuten gaar en iets bruin.
Neem een ruime soeppan schenk er een scheutje olie in en bak de gesnipperde uien en knoflook glazig. Giet er het water en tomatensap bij.
Hak de wortelen in stukjes en doe bij de soep. Los de marmite in wat heet water op en schenk bij de soep.
Haal de pompoen uit de oven schep met een lepel het vruchtvlees van de schil en doe in de soep.
Gebruik de staafmixer om de grootste stukken in de soep kleiner te maken maar maak niet alles fijn.
Voeg de afgespoelde kikkererwten erbij en laat aan de kook komen, proef en doe er zo nodig zout en peper bij.


Een kerstdiner

Een kerstdiner.

Vooraf: 

Drie soorten dip.
*Hummus van kikkererwten en van rode bietjes en van pastinaak, serveren met heel dun gesneden en geroosterd zuurdesembrood.

*Pompoensoep ( met eventueel kaas-pompoenzaad crackers.)

*Salade (voornamelijk groen.)
*Tarte tatin van rode uien,
*Gegrilde groenten uit de oven,
*Naturel rijst, kleine portie p.p.
*Notenterrine een of twee dagen van te voren gemaakt, 

  in plakken gesneden even gebakken aan beide kanten. 
*Serveer met chutney die pittig en zoet is, b.v mango chutney.
*Peren gekookt in wijn, (recept van Yotam Ottolenghi uit Plenty)

*Koffie en Baklava.

Prettige kerstdagen! En eet smakelijk.

Veel van deze recepten zijn hier op deze blog te vinden.

woensdag 25 november 2015

Speculaas.

Speculaas van speltbloem.

450g bloem plus extra om te bestuiven
230g rietsuiker, 

350 koude boter in stukjes, 
1.5 th, bakpoeder, 
1,5 dessertlepel speculaaskruiden, 
0,5th zout. iets water.
eidooier, losgeklopt.

Zet de oven aan op 160 graden (hete lucht) anders iets hoger.


Doe alle ingrediĆ«nten in een kom en kneed er een soepel deeg van rol uit op een met bloem bestoven werkblad ongeveer 1 cm dik. 


Beleg een groot bakblik met bakpapier en leg het deeg erop. 

Druk hier en daar een amandel in het deeg en 
bestrijk de koek met losgeklopt ei.

Bakken in 25-30 minuten. 



zaterdag 7 november 2015

Appeloogst

Enorme appeloogst dit jaar.

Bij het sorteren van de appels zijn er altijd appels bij die iets mankeren.
Deze gaan apart en worden het eerst gebruikt. 
Appeltaart in allerlei vormen en toepassingen, maar vooral smoothie's.

s'Morgens pak ik een aantal van deze 'aangetaste' appels en snij de plekken en klokhuizen eruit de schil blijft.
Deze gaan in de blender samen met b.v. geschilde kiwi en sinaasappels. Meestal gaat er nog een lepeltje lijnzaad of koolzaadolie bij en een paar cranberry's of kruiden en spinazie en een beetje gefilterd water.

Zo start ik de dag met een heerlijke smoothie.


vrijdag 2 oktober 2015

Spinaziebrood

Spinazie- brood, dit brood is perfect bij een buffet of als lunch met verschillende salades. Goed voor 4 personen maar afhankelijk van de bijgerechten kan het ook voor 6 personen.



Vulling;
150 g gewassen spinazie, 
500 g. kleine tomaten
1 aubergine
150 g schapenkaas jong belegen
50 g oude kaas
zure room
peper uit molen
1 Spaanse peper of wat chili vlokken naar smaak.

Deeg;
400 gr. bloem naar keus
1.5 th, gedroogde gist,
1 dessertlepel suiker,
1 th. zout
1 ei, 

170ml lauwe melk,
2 eet. zonnebloemolie.
1 ei voor het bestrijken

Maken;
roer de gist en de suiker door de melk en laat 10 minuten op een warme plaats rijzen.
Doe het gekozen meel en het zout in een grote mengkom, giet er de olie bij en het losgeklopte ei, nu het melkmengsel erdoor roeren en kneed het deeg zo’n 10 tot 15 minuten. 
Leg het deeg als het mooi soepel is gekneed terug in de kom (vet eerst de kom licht in met olie). Dek af met een vochtige theedoek en laat rijzen op een warme plaats.

Ondertussen de groenten wassen en de tomaten doorsnijden de aubergine in plakken snijden beide groenten op een bakblik leggen en besprenkelen met iets olijfolie, in de voorverwarmde oven laten bakken een keer omdraaien.

Nu het deeg uitrollen op een bakplaat met bakpapier de alle ingredienten voor de vulling erover verdelen en de deegflap met hulp van het papier oprollen. 
Het deeg op de naad met een beetje water insmeren zodat het op elkaar plakt. 
Leg de naad onder op de plaat.

Bestrijk de bovenkant met geklopt ei en strooi er sesamzaad of maanzaad overheen.  Bakken in de oven ongeveer een half uur. eerste 10 minuten op 200 graden dan 20 tot 25 minuten op 160 graden. ( Hete lucht oven, een andere oven moet waarschijnlijk iets heter worden afgesteld) 

Het brood moet er mooi bruin gebakken uitzien. Laat even rusten voor het aansnijden.

Elke oven bakt verschillend probeer op welke temperatuur het bij jou goed gaat.